Магазин

Навике после оброка које треба избегавати у широком луку

Избалансиран оброк није довољан сам по себи да би био користан нашем телу. Важно је дао обратимо пажњу и на навике које радимо после јеле, као што су цигарета после ручка или поподневна дремка, јер могу имати више штете него користи.
Навике после оброка које треба избегавати у широком луку© Andrea Piacquadio/pexels

Уколико се осећамо уморно упркос здравој исхрани, нормално је да се питамо где грешимо. Стручњаци наглашавају да можда није проблем у самом оброку, већ у ситуацијама које радимо након њега. 

Од лежања до пушења цигарете - постоје многе навике након оброка које развијамо током времена. Оно што можда не схватамо је да наизглед безопасни поступци могу пореметити нутритивну равнотежу оброка.

Дакле, у широком кругу би требало да избегавамо да радимо следеће ствари након оброка:

Заобићи воће

Свеже воће је веома здраво, али када га једемо после јела, меша се са конзумираном храном и ограничава њену апсорпцију. Ово може изазвати проблеме са варењем и може променити нутритивну вредност хране.

Пушење - лоша навика у сваком погледу

Једна од најгорих навика јесте пушење и као што сви знамо, веома је штетно по здравље: "Већ знамо колико је то штетно за тело, али пушење одмах након оброка је заправо 10 пута горе. Цигарете садрже карциногене који могу погоршати синдром иритабилног црева, па чак и довести до улцерозног колитиса", упозорила је нутрициониста Маниша Чопра.

Oдложити дремку

Спавање после оброка није добро јер пробавни сокови које "производи" стомак подижу се и изазивају жгаравицу. Цео процес варења је погођен овом не тако добром навиком.

Заборавити на туширање и вежбање одмах после јела

Када се туширамо после јела, крв јури ка кожи да регулише температуру тела што може довести до проблема са варењем јер је за варење потребно много енергије, пише Хелт шортс.

Вежбање после оброка може пореметити процес варења и ова акција изазива надутост, мучнине.

Кафа, чај или вода тек после сат времена од оброка

Многи од нас воле да пију чај или кафу одмах после јела. Испоставило се да је то лоше за здравље. У њима су присутна нека фенолна једињења која ограничавају апсорпцију гвожђа, те их треба конзумирати тек сат времена након оброка.

Када пијемо воду одмах после јела, смањује се лучење ензима и сокова у желуцу: "Пијте воду најмање пола сата пре оброка. Требало би да сачекате сат времена након што завршите са јелом пре него што посегнете за чашом воде", саветовала је Маниша.

image