Расхлађивање аутомобила никада није било лакше: Ова 3 једноставна трика су прави спас за вреле дане

Иако аутомобил можда и јесте најкомфорније превозно средство, у топлим месецима он има једну велику ману: паркиран на сунцу он се загреје до те мере да је улазак у њега просто немогућ. Како га расхладити брзо и ефикасно?

У топлим месецима који су пред нама највећи изазов за возаче представља улазак у аутомобил који је неколико сати стајао на сунцу. Тада је у овој "лименци на точковима" температура ваздуха и до 50 степени Целзијуса. Постоји много трикова који вам могу помоћи у расхлађивању возила, а ово су неки од најпрактичнијих и најбржих.

Отворите прозоре и пре него што уђете у кола

Кључеви новијих модела аутомобила сви изгледају слично: имају тастере за откључавање и закључавање возила и гепека, док је физички кључ сакривен у кућишту. Међутим, ти тастери имају и скривену функцију - уз помоћ њих је могуће отворити прозоре и пре него што седнете у кола. Све што је потребно да урадите јесте да тастер задржите мало дуже. Једино о чему би требало водити рачуна приликом коришћења ове функције јесте да се налазите у непосредној близини аутомобила, како се не би догодило да вам злонамерници украду нешто из њега.

Користите пешкир како бисте охладили усијани волан и кожна седишта

Нема ништа горе од усијаног волана и кожних седишта у аутомобилу. Срећом, ове делове возила, као и металну шналу сигурносног појаса, лако можете охладити уз помоћ наквашеног пешкира. Најбоље би било да за квашење пешкира користите флашицу са распршивачем, како не бисте претерали са количином воде, али и обична ће "одрадити посао". Уколико при руци немате пешкир и флашицу воде, послужиће и влажне марамице намењене за брисање кокпита аутомобила, иако ће вам можда требати мало више марамица.

Отворите све прозоре и возите полако

Укључивање клима уређаја пре него што се аутомобил макар мало расхладио је потпуно бесмислено, јер једино што у првих неколико минута може изаћи из вентилационих отвора јесте врућ ваздух. Уместо тога, отворите све прозоре, покрените аутомобил и возите не брже од 72 километра на час, јер је на тој брзини отварање прозора најисплативије и најбрже решење за расхлађивање аутомобила. Након пар минута када се он охлади, а ви стекнете услове за убрзање, можете укључити и климу, како не бисте трошили гориво због губитка аеродинамичности.