Магазин

ТОП 10 градова за студентска путовања: На списку је и Београд, али и један град из нашег "комшилука"

Упознавање са културом народа и архитектуром града, дегустирање хране и пића, уживање у ноћном животу - три су најчећа разлога за путовања. Ових 10 европских дестинација важе за прави "студентски рај", а међу њима су и Београд и један град из "комшилука".
ТОП 10 градова за студентска путовања: На списку је и Београд, али и један град из нашег "комшилука"© Canva / Jovanmandic

Лепо време је коначно стигло, а ускоро ће и пауза на факултетима након јунског испитног рока. За све студенте који једва чекају да побегну из града, "пролуфтирају" главу и напуне батерије за наредни испитни рок који је у септембру, портал Јунидејз је саставио списак градова које могу посетити.

Тбилиси, Грузија

Грузија се у последњих неколико година јако добро позиционирала међу љубитељима путовања, а њена престоница, град Тбилиси шармирао све који воле јединствени спој традиционалне и модерне културе и мотива. Многе туристичке атракције су "на дохват руке", па је истраживање града могуће и пешице. Храна је изврсна, а избор ресторана на завидном нивоу. Осим тога, Тбилиси има сјајан ноћни живот - барови су отворени до касно у ноћ, а цене пића веома повољне.

Лисабон, Португал

На другом месту нашао се Лисабон, који је познат по својој очаравајућој, живописној архитектури и магичним плажама окруженим боровим шумама. Путовање у овај град учиниће незаворавним и шетња ушушканим, калдрмисаним уличицама којима се шири мирис Медитерана, а заласци сунца на неком од кровова уз добро вино или пиво учиниће да на трен заборавите све, па чак и студентске обавезе које вас чекају по повратку кући.

Јереван, Јерменија

Јереван или "Ружичасти град", како га од милоште називају због боје камена који је коришћен за изградњу здрада још у совјетска времена, заузео је високо треће место на списку ТОП 10 најбољих студентских дестинација. Овај мали град, без обзира на своју величину, један је од најстаријих стално насељених градова на свету. Поред веома богатог историјског наслеђа, он је и идеалан за ноћни провод - барови су отворени до зоре, а пиће је скоро па џабе.

Праг, Чешка

Праг је познат по две ствари: својој невероватно "кул" култури и - добром пиву по сасвим прихватљивим ценама. Град је пун занимљивости, тако да ће се наћи за свакога понешто: ту су и биоскопи и галерије и хипстерске четврти и бројни необични кафићи и ресторани у зградама које су некада били индустријски објекти. Млади посебно воле да посете Манифест маркет, где док испијате пиво у позадини свира нека лагана музика.

Рејкјавик, Исланд

Престоница Исланда, Рејкјавик, је један од европских градова који би заиста требало сви да посете. Поред веома упечатљиве архитектуре града, туристи, посебно они млађи, не пропуштају прилику да обиђу и геотермалне базене надомак града или се запуте у "фото-лов" на китове и друге дивље животиње. Захваљујући нетакнутој природи, путовање на Исланд је прави доживљај који у сећањима остаје заувек.

Истанбул, Турска

На 6. месту налази се Истанбул, можда и најпопуларнија дестинација у Турској. Овај град одише шармом коме је немогуће одолети, а посетиоцима пружа незаборавно искуство - како културолошко, тако и гастрономско. За оне који воле да своја путовања објављују на Инстаграму, Истанбул је пун погодак - поплочане улице на којима су "начичкани" ресторани и продавнице изледају сјајно на свакој слици, а ако волите мачке, увек ћете имати и добро друштво.

Мадрид, Шпанија

Мадрид је град који осваја на први поглед. Он одише софистицираношћу и луксузом, али је баш због тога за нијансу скупљи од других који су се нашли на овом списку. За разлику од Барселоне, Мадрид нема плажу, али је то надокнадио сјајним парковима и пространим зеленим површинама широм града у којима можете уживати у прекрасним заласцима Сунца уз чашицу Сангрије.

Београд, Србија

Наш Београд нашао се на 8. месту најбољих туристичких дестинација за студенте. Портал Јунидејз је престоницу Србије описао као град који се може похвалити изузетно "кул" културном сценом, која се савршено уклапа у шармантну балканску естетику и традицију у којој доминирају живописне улице, скривене уметничке галерије и барови у индустријском стилу. Препорука портала јесте да се обавезно посете Савамала и Ада Циганлија.

Вилњус, Литванија

На претпоследњем месту нашао се Вилњус, престоница Литваније. Град је поприлично мали, али препун занимљивости. Пијаца Халес је једна од најстаријих и највећих пијаца у граду и позната је по мноштву угоститељских објеката у којима можете пробати локалне специјалитете. Љубитељи уметности ће се у Вилњусу осећати као у рају - град је богат живописним "стрит-артом", а боемски кварт Ужупис је право место за упознавање истомишљеника и размену импресија о граду.

Загреб, Хрватска

"Комшијски" Загреб је заузео 10 место на овом списку, а све захваљујући богатој култури и историји и занимљивој архитектури. Град је релативно мали, па је сасвим изводљиво обићи га пешке за неколико дана, а има и доста туристичких атракција: Трг Бана Јелачића, парк Максимир, гробље Мирогој (које изгледа као из неке бајке) и наравно, катедрале у готском стилу. Осим тога, храна је одлична, а цене сасвим приступачне.

image