Магазин

Како су Руси у стара времена предвиђали временске (не)прилике

Данас је лако видети какво нас време очекује - довољно је да погледамо у телефон. Међутим, у стара времена Руси су морали да се довијају на свакојаке начине. На пример, да посматрају понашање врана или паукова. Али не само њих - и друге животиње, а и биљке служиле су за предвиђање временске прогнозе.
Како су Руси у стара времена предвиђали временске (не)прилике© DALL-E by ChatGPT

Док технологије нису узнапредовале, временске (не)прилике су се предвиђале на основу других природних појава, понашања животиња или промена на биљкама. И то се практиковало свуда у свету, не само у Русији, само што је сваки народ пратио друге "параметре". 

Киша ће ускоро пасти ако...

Падавине су у стара времена Руси предвиђали на основу више ствари. Једна од њих јесте лет ластавица: ако би оне летеле ниско, киша само што није пала. Ово није само нарнодно веровање, већ постоји и логично објашњење: како се киша приближава, тако расте и влажност ваздуха, због чега крилца мушица сакупљају влагу и постају тежа. Ласте то знају, пошто се хране мушицама, и зато се спуштају ближе земљи како би их лакше уловиле.

Попут животиња, и биљке имају посебно разрађене механизме одбране од временских непогода, за које су Руси знали још давних дана. Ако би приметили да се цветови биљака затварају, то би био сигуран знак да ће ускоро почети да пада киша. И за ово су имали врло добро, скоро научно објашњење: биљке тако штите тучак (на коме се налази полен) од квашења и обезбеђују себи опстанак врсте.

Постојало је и сујеверје да су вране весници летњих пљускова. Када би се, ниоткуда, појавило јато врана које не би престајало да гаче, Руси би знали да се спрема невреме са обилним падавинама. Тада би они брже боље одлазили са поља у куће и склањали стоку у оборе и штале, како би је заштитили од удара муња.

Али зато лепо време гарантују...

Када би се, у давна времена, Руси спремили и отишли на пецање, то не би било само пецање, већ и својеврсно испитивање временских услова. Ако би риба била разиграна и скакала тик уз површину воде, то би значило да се наредног дана очекује лепо и сунчано време, без падавина и јаког ветра. 

Лепо време су, по веровањима древних Руса, најављивали и паукови. Ако би плели велике мреже, то би значило да у наредних неколико дана неће бити кише. Евентуално ће пасти пар капи. И жабе су својим гласним крекетањем најављивале лепо време, као и кукавице које би се већ од раног јутра распевале.

image