Магазин

Зашто ваш пас одједном постане хиперактиван

Они који познају псе без сумње су могли да виде како ове животиње с времена на време добијају налете енергије, који су углавном окарактерисани брзим трчањем (без посебног циља), дахтањем, скакањем, живахним играњем... Али зашто долази до овога и да ли је разлог за бригу?
Зашто ваш пас одједном постане хиперактиван© Pexels/Charles McKeever

Насумични налет енергије који узрокује да ваш пас трчи у круг или обара све око себе може бити смешан, али важно је да власници паса знају шта их може "активирати", као и када то може бити разлог за забринутост. Стручњак за понашање животиња је за "Дејли мејл" открио неколико потенцијалних разлога за ове необјашњиве налете енергије:

Недовољно активности

Исто као када, на пример, целог дана не излазите из куће, увече можете тешко заспати и чак осећате налет адреналина пре одласка у кревет. Ово исто важи и за вашег пса, којем је потребна свакодневна физичка активност, без обзира на расу.

Ако пси не добијају довољно менталне и физичке стимулације током дана, онда ће вероватно бити хиперактивни. Препоручљиво је да пронађете нове начине да се ваш пас ослободи вишка енергије или чак да ангажујете стручњака, који ће моћи да процени вашег пса и његове потребе и осмисли план за решавање овог понашања.

Ваш пас воли да бежи од вас

Можда звучи необично, али не брините - пас који "бежи" од вас заправо само жели да се игра, јер не жели да га "ухватите" у затвореном или отвореном простору.

Ово је важан вид забаве за вашег пса, што му такође омогућава да избаци вишак енергије, а у међувремену ужива и у пажњи коју добија од вас.

Фаза живота

Други могући фактор је животна фаза вашег пса, при чему је већа вероватноћа да ће штенци и млађи пси добити ове налете енергије. Међутим, према стручњацима, чак и старији пси могу повремено да се понашају овако (иако је ређе и мање енергично).

За штене или млађег пса, разлози овог понашања су вероватно резултат вишка енергије коју морају да сагоре, налет енергије од узбуђења што виде другог пса или некога кога познају…

Ваш пас је срећан у вашем присуству

Жеља да се подстакне играње са људима или другим псом или једноставно осећај сигурности и среће који ваш пас осећа могу да буду разлози за хиперактивност.

Другим речима, то је исказивање наклоности према вама, као њиховом власнику, али и према другима које воле.

Старији пас је узбуђен

Иако је ово понашање чешће код млађих паса, старији пси такође могу постати енергични и узбуђени, као што је претходно наведено. Међутим, узрок овога често може да зависи од личности пса, тако да је препоручљиво да се посаветујете са стручњаком за понашање. 

Такође, ако ваш старији пас има здравствених проблема, у овим тренуцима обратите пажњу на њега, како бисте спречили повреде и велики замор.

image