Магазин

Путовање се децом - шта и како спаковати кофер за малишанa

Колико год путовања била лепа, толико могу да донесу стресне ситуације, а једна од њих је и паковање дечијег кофера, те нам се може учинити да слагању гардеробе, играчака и потрепштина за море нема краја. Ипак, постоје трикови којима се можемо послужити, како би ова "главобоља" што безболније прошла.
Путовање се децом - шта и како спаковати кофер за малишанa© Ivan Samkov/pexels

Превише неважних ствари је грешка број један коју људи праве приликом паковања кофера, али ово правило баш и не важи када спремамо дечији кофер. Понекад "баш тај медa" или "црвени аутић" које дете жели да буде стављено, а нама се учини непотребним, су често неопходни, јер ће му пасти на ум да тражи у хотелској соби. Зато би у коферима и торбама поред дечије гардеробе, купаћег костима и обуће, требало да буде места за опрему за пливање, играчке. Али, кренимо редом.

Прво што би требало да урадимо, јесте да направимо списак - да утврдимо колико је детету потребно гардеробе, обуће, пешкира за плажу и осталих ствари. Друго, колико год нам се чини да бисмо брже и лакше спаковали дечију торбу, препорука је да малишана ипак укључимо у све ово. Требало би да им допустимо да изаберу нешто од гардеробе, сликовницу и неке играчке. 

Одећу паковати, па "ролати"

Највећа уштеда времена за родитеље је да припреме комплетну одећу за сваки дан путовања - доњи део, горњи део, доњи веш, чарапе и дуксеве (ако је потребно). Затим, умотати одећу у једну ролну у стилу сушија - не само да ће деца мислити да је ово забавно, већ ћемо такође поједноставити питање шта обући за сваки дан одмора. Ставити лекове које је препоручио педијатар да имамо на путовањима, као и козметику коју је потребна малишану.

Дупла гардероба

Деца се разболе, доживе незгоде, испрљају се. Зато је неопходно понети резервне комаде и њих спаковати у другу торбу која је увек при руци, као и остале ствари без које дете не може да замисли дан (омиљена играчка и сл). Ово посебно важи за путовања авионом.  

Грицкалице за пут

У посебан ранац припремити здраве грицкалице, јер оне, поред ужина гарантују пријатније путовање. Воће би требало одложити у мању амбалажу, а препорука је да већ буде исечено. Флашица са водом, као и свеже цеђени сокићи и лимунаде се подразумавају. У исти тај ранац би било добро да спакујемо неку друштвену игру. Треба да имамо на уму да ће у забави детету, а и родитељима време брже проћи. Игре као што су "На слово на слову", "Топло-хладно", "Каладонт", "Погоди предмет" су само неки од предлога.

Такође, пожељно је да, ако путујемо колима, се држимо малишанове рутине (када спава, једе), јер га тако нећемо "избацити из колосека". 

image