Магазин

Робот оборио Гинисов рекорд: Сложио Рубикову коцку 10 пута брже од човека

Шта човек може да уради за 305 милисекунди? Наука каже - да трепне један и по пут. Али, један робот је успео за ово време да склопи Рубикову коцку и тиме обори светски рекорд који је постављен пре пуних 6 година!
Робот оборио Гинисов рекорд: Сложио Рубикову коцку 10 пута брже од човека© DALL-E by ChatGPT

Изузетни резултати робота данас више никога не изненађују: они аутономно ходају, раде у фабрикама, помажу старима по кући и решавају свакакве мозгалице. Један се, додуше, посебно истакао, на једном такмичењу у Јапану у брзом слагању Рубикових коцки. Резултат је био толико добар да је оборен чак и Гинисов рекорд.

"Скаратити време слагања Рубикове коцке је био јако тежак задатак, али смо се у исто време и добро забавили", рекао је водећи инжењер који је заслужан за израду овог робота у интервјуу за Гинисову књигу рекорда. "Погледао сам видео снимке претходног рекордера и знао сам да имамо бољи мотор", додао је он.

Робот је шампион у брзом слагању Рубикових коцки

За апсолутног шампиона на овом такмичењу проглашен је TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot који је дизајнирао Мицубиши. Овом роботу нестварних перформанси је за слагање Рубикове коцке било потребно тек 0,305 секунди, чиме је оборен претходни светски рекорд који је износио 0,38 секунди и који је поставио његов "колега" пре пуних 6 година.

Остварени резултат је заиста достојан дивљења, нарочито уколико се упореди са временом које је потребно човеку да би извршио исту радњу. Најбржем човеку на свету у овој дисциплини, Максу Паркеру, је за слагање Рубикове коцке било потребно 3,13 секунди прошле године када је постављен овај рекорд. То је чак 10 пута више времена!

Робот је био још и бржи, па су инжењери морали да га успоравају

Занимљиво је и то да је TOKUI робот био још бржи када су га инџењери склопили први пут - толико, да Рубикова коцка није могла да издржи брзину којој је механизам окретао. Ово није било продуктивно, па су инжењери морали да пронађу начин да га мало успоре, али не превише, јер онда не би оборили рекорд.

Након 20 минута подешавања, роботу су коначно подешени сви параметри тако да он буде савршен за овај подухват. "Знамо да наши производи могу да учине свет још бољим местом. Надамо се да ће након овога људи имати бољу слику о томе какви су наши производи", рекли су представници TOKUI тима који стоји иза овог подухвата.

image