Магазин

Упознајте "Мајкла Џордана", највећу бундеву на свету тешку преко 1200 килограма

Чудо природе, бундева тешка 1.247 килограма, изненадила је све - од узгајивача, преко друштвених мрежа, па све до жирија који је вршио мерење. Симболичног имена "Мајкл Џордан", ова бундева је и светски рекордер, а њен узгајивач је поред титуле светског првака освојио и новчану награду у износу од 30.000 долара.
Упознајте "Мајкла Џордана", највећу бундеву на свету тешку преко 1200 килограма© Приватна архива

Инструктор хортикултуре из Минесоте доспео је на насловне стране свих светских медија након што је у понедељак поставио светски рекорд - његова бундева од 1.247 килограма је и званично најтежа бундева на свету.

"Мајкл Џордан" међу бундевама

Тревис Џинџер, 43-годишњак из Минесоте, проглашен је за победника Светског првенства у избору за најтежу бундеву на свету, а све захваљујући његовој гигантској бундеви по имену "Мајкл Џордан", тешкој невероватних 1.247 килограма. Џинџер се узгојем ове културе бави још од тинејџерских дана, а након три деценије постигао је успех о каквом се само може маштати. Претходни Гинисов рекорд држала је бундева тешка 1.226 килограма, која је ову титулу добила 2021. године.

"Нисам то очекивао, ово је невероватан осећај", изјавио је након проглашења победника Тревис Џинџер за Асошиејтед Прес.

Тревису, ипак, ова титула није "пала са неба", већ је гигантска бундева плод његовог рада и великог залагања. Културама које узгаја, Тревис пружа не само ону неопходну, већ и додатну негу, па тако своје бундеве залива и до 12 пута дневно, издашно их прихрањује и ђубри. Овакву праксу раније није примењивао, али је ове године желео да види како ће се показати. Ако је судити по величини плода, његова процена била је итекако исправна.

"Трудим се, како бих на лица других људи ставио осмех и јако је лепо видети оволики број људи који су дошли да испрате такмичење", рекао је Тревис не кријући одушевљење.

Награда за највећу бундеву је 30.000 долара

Труд и залагање локалног узгајивача бундева су се итекако исплатили, а Тревис је поред титуле за "Мајкла Џордана" добио и новчану награду у износу од 30.000 америчких долара. Његов гигант се ипак кући још увек не враћа - бундева ће заједно са три друге остати у Хаф Мун Беју, где се такмичење и одржавало, како би сви заинтересовани могли да је виде и са њом се сликају.

На другом месту нашла се бундева тешка 1.133 килограма која је стигла из Калифорније, а њени узгајивачи су награђени са 3.000 долара. Треће место припало је бундеви тешкој 859 килограма, док је четврдо место однела бундева од 845 килограма.

image