Магазин

У Москви има више од 500 библиотека: Свака прича своју причу на универзалном језику књижевности

Москва се може похвалити многим достигнућима, а једно од њих јесте и импозантна "колекција" библиотека - више од 500. Свака је посебна и лепа на свој начин, а захваљујући становницима и гостима престонице, оне су поново центар великог броја дешавања и друштвених окупљања.
У Москви има више од 500 библиотека: Свака прича своју причу на универзалном језику књижевности© Wikimedia Commons / A.Savin

Руска престоница је град са невероватном историјом и културним наслеђем - она броји на стотине музеја, храмова и библиотека које свакодневно посећују како житељи града, тако и туристи који су жељни упознавања са свим знаменитостима Москве. Савремене библиотеке одавно нису места на којима се само изнајмљују или у тишини читају књиге: оне су пре свега туристичке атракције, као и место многих културних манифестација, школа страних језика или калиграфије. 

@rtbalkan Da li ste znali za ovaj podatak o Moskvi? 🤔📚 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #moscow♬ original sound - RT Balkan

Руска државна библиотека Лењин

Руска државна библиотека Лењин је можда и највећи бисер међу московским библиотекама. У њеним недрима налази се преко 48 милиона књига, научних радова, часописа, новина и друге литературе, захваљујући чему она поносно носи титулу библиотеке са највећом колекцијом на европском континенту. Књижевна дела написана су на 367 различитих језика света, па се може пронаћи за свакога понешто.

Доба дигитализације отворило је ново поглавље у Руској државној библиотеци, па се и учлањење, али и изнајмљивање књига може обавити електронски. Осим тога, каталози се попуњавају константно, захваљујући чему су сви новитети одмах доступни љубитељима литературе. Истина, доживљај је заиста неупоредиво лепши када седите у сали чији су зидови од пода до плафона попуњени књигама, до које воде огромне мермерне степенице.

Библиотека иностране литературе Маргарита Рудомино

Библиотека иностране литературе Маргарита Рудомино, или како јој "тепају" у народу "Странкиња" настала је још 60-их година прошлог века и од тада се њена колекција муњевитом брзином попуњавала. Међу многобројним делима која су исписана на 140 светских језика има и оних који датирају још из периода 14. и 15. века, попут "Историје Рима", која је у Москву стигла из Немачке.

Зграда у којој је смештена ова библиотека била је саграђена у складу са најсавременијим стандардима тог времена: простор за чување бисера литературе чини чак 16 нивоа, а поред тога постоји и 14 сала за читање, као и конференцијска сала која може да прими 400 посетилаца. 

Руска државна дечија библиотека

Руска државна дечија библиотека је највећа на свету библиотека овог типа, а свака њена сала направљена је тако да задовољи потребе малишана свих узраста - од најранијег, па све до адолесцентског. У библиотеци се, осим литерарних секција, организују и друге културне и образовне активности за децу, чиме се подстиче њихова љубав према читању и развијају различита интересовања.

Ипак, за више од 45.000 малишана који су чланови ове библиотеке, највећу вредност представља посебна збирка књига са аутограмима најпознатијих списатеља и списатељица, чија они дела са задовољством слушају свако вече пред спавање или читају у слободно време. У периоду одрастања, овакав додир са ауторима збирки има нарочиту чар, како за њих, тако и за њихове родитеље.

Тематске библиотеке: Од неба, па све до стрипова

Москва се може похвалити и многобројним тематским библиотекама, које представљају својеврсни омаж неком виду уметности. Тако се, примера ради, недалеко од центра града може пронаћи библиотека посвећена небу и свему што има везе са авијацијом: техничка и научна литература, класична књижевна дела у којима се спомињу авиони и у којима главни јунаци покоравају небо, па и макете најзанимљивијих летелица на свету.

Од 2018 године у руској престоници постоји и тематска библиотека посвећена стриповима. У њој се данас чува око 800 примерака различитих стрипова, који се могу листати у тематски ишараним салама унутар библиотеке или изнајмити и читати у удобности свога дома. Најзанимљивије од свега је што сваки посетилац може да креира и свој сопствени стрип уз помоћ посебних таблета који су у власништву музеја.

image