Магазин

Тајна "Либерије": Где је нестала библиотека Ивана Грозног и зашто нико не може да је пронађе 4 века

Легендарну библиотеку Ивана Грозног "Либерију" траже већ пуна четири века и историчари и археолози и љубитељи интрига и мистерија. А она? Она као да је пропала у земљу, са свим својим драгоценостима и цивилизацијским артефактима.
Тајна "Либерије": Где је нестала библиотека Ивана Грозног и зашто нико не може да је пронађе 4 века© Wikimedia Commons / Виктор Васнецов, Canva / bitenka

Чувена библиотека Ивана Грозног је једна од најмистичнијих творевина у руској историји - о њеном постојању постоје чак и писани трагови, а ипак - нико је никада није видео својим очима. Како и када је настала "Либерија" и како је један од најдрагоценијих драгуља просто напросто "испарио"?

Историја "Либерије" - од Византије до Царске Русије

У власништву једне од најконтроверзнијих и најупечатљивијих фигура руске историје вредна књижевна дела нашла су се захваљујући баби Ивана Грозног и сестричини последњег византијског императора, Софији Палеолог. Према легенди, књиге које су се у њој налазиле сакупљале су се још од времена Старог Рима.

Од како је стигла у Русију, библиотека се непрестано попуњавала - људи блиски Ивану Грозном би са својих путовања увек доносили неке бисере савремене књижевности или ретке, древне књиге. Чак су и државници других земаља на дар руском цару слали старе рукописе и документа који би Грозном били интересантни. 

У њој је, са временом, било не само византијске литературе, већ и оне из арапских и далекоисточних земаља. Будући да је већина књига било на страним језицима, Грозни је организовао чак и њихово превођење, а главни преводиоци били су богослов и филолог Максим Грек и пастор Јохан Ветерман. Управо су они били сведоци постојања ове литерарно ризнице.

Шта је скривала библиотека Ивана Грозног

Иван Грозни је био свестан чињенице да ће се његова лоза ускоро уништити и да је смена династија на помолу. Знао је и ко стоји иза тога и куда све то води. Своју ризницу он није употпуњавао и чувао за себе, већ и за народ који га је толико волео, а коме је на неки начин желео да узврати сву љубав и који је желео да просветли.

Постоје бројне легенде о томе шта је све у својим недрима скривала "Либерија": неки тврде да су се у њој налазили рукописи давно нестали из Александријске библиотеке, други - да се у њој налазе збирке књига које руше све религиозне догме, а постоји веровање и да она крије многобројна предсказања древних пророка на неколико миленијума унапред.

У "Либерији" се, верује се, налазе и књиге о алхемији и другим тајним наукама, али и древни свици на којима се налази детаљан опис настанка света, још много пре него што се на земљи појавио човек. То су књиге о цивилизацијама прошлих времена, о небеским боговима који су са собом донели знања са других планета.

Мистериозни нестанак "Либерије"

Седамдесетих година 16. века Иван Грозни је ратовао са кримским ханом, а у току битке Татари су пришли тик до Москве, на тек нешто више од 50 километара. Страхујући за своју "Либерију", како се тада називала библиотека, Иван Грозни је решио да је сакрије што даље, како је непријатељске војне трупе не би спалиле или разграбиле.

Након смрти цара наступила су Смутна времена, а сви они који су и знали где је Грозни сакрио библиотеку су или погинули или умрли природном смрћу. Међутим, она као да је у земљу да је пропала - у правом смислу те речи. Верује се да се ова ризница културе и литературе крије негде испод зидина Кремља, али ни један доказ за то не постоји.

Библиотеку Ивана Грозног нема ко није тражио - од Бориса Годунова, преко Петра Великог, па све до Наполеона када је дошао да покори Москву. Међутим, свака портага за чувеном "Либеријом" била је безуспешна - никада није пронађен ни један траг који указује на њено постојање, ништа што води до каменог бункера испод Кремља у коме је она наводно смештена.

image