Магазин

Много се знојите? Можда једете превише ових намирница

Са доласком топлијих месеци, сигурно сте се већ ментално припремили за већу количину знојења. Недовољно расхлађења и високе температуре ће сигурно бити главни узрок, али да ли сте знали да и ваша исхрана може да има утицаја на знојење? Постоји неколико намирница које "активирају" ваше тело и поспешују ову физиолошку реакцију, али срећом, има и оних које је смањују.
Много се знојите? Можда једете превише ових намирница© Freepik/stockking

Температура и клима углавном диктирају колико ћете се знојити, али нису то увек главни "кривци". Осим тога, храна и пића која конзумирамо могу да промене реакције нашег тела и појачају (или смање) знојење. Како храна коју једемо може да утиче на то?

Људи имају од 2 до 4 милиона знојних жлезда у телима, а већина њих су "екрине жлезде", према Међународном друштву за хиперхидрозу.

"Екрине знојне жлезде су оне које производе воду у зноју када је наше тело вруће", рекла је за "Хафингтон пост" дерматолог др Ди Ана Гласер. "Главни циљ тог зноја је да спусти телесну температуру испаравањем и ослобађањем топлоте."

Када једете или пијете ствари које повећавају телесну температуру или изазивају појачани рад тела, то може стимулисати ове знојне жлезде и довести до осећаја додатног знојења. Састојци који често могу изазвати знојење су:

Зачињена храна

Једињење које се налази у различитим љутим сосевима или папричицама се зове капсаицин, које даје тај додатни осећај пецкања. Капсаицин се везује за нервне рецепторе, који преносе сигнале нашем мозгу, а то се преводи као топлота - наше тело тада покушава да се охлади, а ми се знојимо.

С обзиром да људи различито подносе љуте састојке, то може утицати на то колико и да ли се уопште зноје, тако да неки можда немају никакве реакције.

Врућа храна и пића

Испијање шољице топле кафе или топле чиније супе подиже унутрашњу температуру вашег тела, а када се ваша температура повећа, екрине жлезде ослобађају зној који хлади ваше тело када зној испарава. Зато је испијање топлог напитка препоручљиво током великих врућина, јер заправо може помоћи у подстицању губитка топлоте из тела.

Алкохол

Да ли сте икада приметили како лица неких људи поцрвене и зарумене после једног пива, вина или коктела? Алкохол изазива убрзање ваших откуцаја срца и подстиче ширење крвних судова у вашој кожи.

Тада се у почетку повећава телесна температура, што може довести до више знојења. Ако неко наставља да пије и не једе, то такође може довести до снижења шећера у крви, што може потенцијално проузрокује нервозу, дрхтање и знојење.

Кофеин

Храна и пића која садрже кофеин (као што су кафа, црни чај и енергетска пића) стимулишу централни нервни систем, који активира знојне жлезде.

Ово посебно важи ако, на пример, конзумирате шољу топле кафе, та топлота напитка такође доприноси повећању телесне температуре и може допринети додатном ослобађању зноја, тако да је то "двоструки удар".

Месо

"Месни зној" је феномен који подразумева да варење меса са високим садржајем протеина (као што је бифтек и месо са роштиља) одузима телу више времена и енергије да се разгради, па самим тиме повећава знојење.

Термин се обично односи на то када значајну количину меса конзумирају људи који теже варе животињске протеине, али за сада не постоји научна потврда зашто се знојење од меса дешава, па је потребно више истраживања. Ипак, неки људи сматрају да могу осетити да се након конзумирања меса више зноје.

Састојци који могу смањити знојење

Иако постоје намирнице које могу повећати знојење, ту су и оне које га могу смањити. Препоручљиво је да останете хидрирани, јер ово помаже да се смањи телесна температура, тако да ваше тело не осећа потребу да се хлади знојем.

Поред воде, своју хидратацију можете повећати додавањем одређене хране у своју исхрану, као што је воће и поврће са високим садржајем воде (као што су лубеница, краставци и зелена салата).

Остале намирнице које могу смањити знојење укључују обичан јогурт, млеко, сир и друге млечне производе богате калцијумом, који могу помоћи у регулисању телесне температуре.

Храна богата влакнима (различита зрна, зоб, воће, поврће и пасуљ) омогућавају вашем телу да брзо вари храну, па тада не мора да "ради" толико напорно и да производи толико зноја.

 

image