Магазин

Непристојност или анксиозност: Да ли су деца данас све више неваспитана

Старијима, бакама и декама, се неретко учини да их унуци једноставно не поштују - "упадају" у реч, не јаве се кад уђу у просторију, одлажу или се оглушавају на позиве за помоћ (одлазак у нанавку, сређивање куће..). Да ли су деца и млади заиста постали незаинтересовани или их једноставно баш брига за одрасле? Деца јесу сада непристојнија, али то није њихова грешка, наглашавају стручњаци и истичу да иза овог понашања неретко лежи анксиозност или узбуђење.
Непристојност или анксиозност: Да ли су деца данас све више неваспитана© Pixabay/pexels

Често су сениори изненађени понашањем деце - чуде се зашто немају манире за столом и вичу кад се обраћају, не поштују одлуке или пак наредбе које им буду упућени. Јесу ли заиста малишани и тинејџери тако неваспитани? Па, ако питамо старије, чућемо разна мишљења:

"Може да се примети велика разлика у васпитању. Данас, млади или старија деца неће устати у аутобусу нама старијима, или ако то ураде обавезно је уз негодовање или неко добацивање. Псују доста по улицама, вичу, као да нема никог у њиховом окружењу. Ипак, постоји и лепо васпитана, културна деца и њих треба посебно похвалити. Искрено, све креће од куће", каже бака Гордана (67).

Са друге стране, имамо сениоре који понашање деце не доводе у проблем:

"Не мислим да су деца неваспитана, с обзиром на привилегије које имају као што су телефони, велики избор одеће, играчака, доста других опција за разбибригу. Њихове потребе су задовољене и често имају вишак енергије, те примећујем да су живахна, али не нужно неваспитана. Такође, истакла бих да су се људи променили и да су постали џангризави. Пре, када би деца после часова ушла у аутобус и чула се дечија бука, то би изазивало радост и смех међу присутним. А сада и није баш тако", сматра пензионисан педијатар и бака Душанка Милош (82).

Шта кажу стручњаци

Да би подигли дете, морамо њиме да се бавимо, да му се посветимо, играмо, разговарамо. На пример, 100 пута ћемо му поновити да ако тражи нешто од неког, каже "молим вас". И тад је питање да ли ће усвојити.

Стручњаци појашњавају да иза дечијег понашања које је неприхватљиво одраслима и за које сматрају да је неваспитано, често стоје дубоки разлози:

"То није њихова грешка. Нивои стреса у породици су огромни. Родитељи раде дуже и имају мање времена да проводе са децом", каже Џоен Хокер терапеут која подучава младе људе како да се боре са социјалним изазовима насталим због трауме. Децу треба неговати баш као и биљке, које не расту преко ноћи, али захтевају време и стрпљење, јасна је:

"Појединци морају да одвоје време да разумеју децу, буду пример и стрпљиви са њима. Не схватајте то лично када деца аутоматски не показују поштовање", наглашава.

Ако дете не следи типичне друштвене норме не значи увек да је безобразно, немарно према другима, неваспитано. Постоји могућност да је дете истраумирано, анксиозно, или га је срамота: "Када малишана питамо 'како си' и оно игнорише одговор, ово одрасли могу протумачити као непристојно понашање. Али то може бити знак анксиозности, узбуђења или чак поремећаја пажње или хиперактивности", каже психотерапеут Сара Глас, а пише Хафпост. 

image