Магазин

Једна је бака: Баба по мајци има веома позитиван утицај на дете, каже истраживање

Ако сте имали прилику да осетите бакин загрљај, пробате топли оброк који је специјално спремљен за вас, онда вероватно није потребно никакво истраживање да каже колико је њено присуство умирујуће и пуно љубави.
Једна је бака: Баба по мајци има веома позитиван утицај на дете, каже истраживање© Anna Shvets/pexels

Прилика да дете проводи време са бакама и декама је једно велико и корисно искуство. Сениори се у потпуности препусте дечијим играријама и авантурама, олако их наговоре на поједу зелениш, часом их наведу да се спреме за вртић или школу. Истраживање говоре да су бакине супермоћи посебно значајне у ситуацијама које се тичу негативних искустава у раном животу.

Како нас баке штите

Наиме, истраживање из Финске је укључивало скрининг понашања како би се измерили емоционални проблеми у животу младих људи.

"Наше главно уочавање је било да су баке по мајци у стању да заштити своје унуке од утицаја вишеструких негативних искустава у раном животу", рекао је Самули Хеле, водећи истраживач, а пише Хаф Пост.

Деца која су доживела тешка искуства из детињства су имала мање шансе да покажу негативне ефекте ако је у њиховом животу постојала бака по мајци која је нудила подршку, као што је брига о детету или финансијска помоћ. Занимљиво је да су истраживачи открили овај заштитни ефекат само код бака по мајци, а не код других бака и дедова.

Како се негативна искуства одразе на дете, а како да одрасле

Нежељена искуства из детињства је фраза коју психолози и други стручњаци користе да описују трауматске догађаје или тешке околности које су се десиле до 17 година живота", објаснила је Витни Реглин Бигнал, помоћник клиничког директора Фондације за ментално здравље деце.

Примери, рекла је она, могу укључивати "злостављање, занемаривање, задржавање старатеља у затвору, присуствовање насиљу".

У детињству ова искуства могу "променити развој мозга, а негативно се одражавају на односе", наглашавају психолози. У одраслом добу, особа такође има веће шансе да доживи проблеме са менталним здрављем, дрогом, да развије хроничне болести.

Научници упозоравају да студија са Универзитета у Финској открива просечан статистички образац и да у стварном животу могу постојати бројни примери дека или бака по оцу који брину уз исти заштитни ефекат.

image