Магазин

Није само КГБ: Које су све тајне службе постојале у СССР

Совјетски Савез је био једна од оних земаља у којима су се тајне службе и све везано за њих развијале муњевитом брзином. Истина, било је и разлога за то. Њихово функционисање било је одувек обавијено велом мистерије, и тек се за понеке (и то недавно) сазнало чему су служиле.
Није само КГБ: Које су све тајне службе постојале у СССР© freepik/freepik

Осим Комитета државне безбедности (КГБ), који је можда и најпознатија совјетска служба, постојале су и многе друге, чији је рад био строго поверљив и о којима се донедавно ништа није знало. Ипак, са распадом СССР, постојање неких од њих "испливало је на површину".

РОСНАЗ - шпијуни-рониоци на важном задатку

У склопу шпијунске службе постојала је посебна служба коју су чинили рониоци-шпијуни. Систем селекције кандидата у РОСНАЗ био је врло сложен и ригорозан, а прилику да се докажу добијали су само најбољи и најискуснији специјалци. У читавом СССР било је тек око 150 припадника ове службе, а њихов главни задатак било је организовање диверзионих напада.

Зенит - строго чувана тајна служба

Припадници Зенита бирали су се из редова Комитета државне безбедности, али се приликом избора увек предност давала искуснијим, старијим официрима. Осим оних који би били одабрани, о Зениту није знао нико више. Службеници су за потребе обављања послова добијали лажна документа, са којима би путовали где год је потребно, најчешће у Авганистан. Задатак је увек био исти: осматрање ситуације на терену пре слања војске.

Каскад - од обичне службе до антитерористичке јединице

За разлику од Зенита, Каскад није био толико вешто скриван међу специјалцима. До службеника у Каскаду су најчешће долазили већ откривени случајеви шпијунских група које су они касније само процесуирали до краја. Почетком 80-их година 20.века Каскад се претворио у нову службу, Вимпел, која је била оријентисана на конкретне подухвате, попут сузбијања терористичких активности.

Кобалт - страх и трепет криминалаца

Кобалт је била једна од најбројнијих слујжби унутар Министарства унутрашњих послова. У њеним редовима су се најчешће налазили искуснији полицајци који су претходно радили у домену "раскринкавања" криминалних активности и који су били добро упознати са начином функционисања бандитских организација. 

image