Магазин

Строго поверљиво: Ко су биле легендарне руске шпијунке

У суровом свету обавештајне службе, руске хероине важиле су за праве звезде: својим шармом и бистрином ума разоружавале су своје саговорнике, а затим вешто и дискретно поверљиве информације прослеђивале даље, руским државним службама које су се бориле за доминацију у политичком и технолошком свету.
Строго поверљиво: Ко су биле легендарне руске шпијунке© Canva / goktugg, fstop123

Од совјетских времена, па до данас женска шпијунажа посебно се развијала, а руске девојке постизале су упечатљиве резултате, чак и у тако опасној и изазовној професији. Фатална комбинација несвакидашње лепоте, бритког ума и талента за истраживање била је карта на коју су играле руске шпијунке, а мало ко је успео одолети изузетним способностима храбрих шпијунки, које су ризиковале своје животе зарад раскринкавања туђих државних тајни и добијања поверљивих информација.

Маргарита Коњенкова - очаравајућа шпијунка на тајном задатку

Рођена 1895. године у Сарапулу, Маргарита се још као млада преселила у Москву, уписала правни факултет и живела живот пуним плућима у сваком смислу те речи: дружила се, излазила и имала афере са различитим мушкарцима. Захваљујући свом (за то време) раскалашном понашању, Маргарита је упознала и свог будућег супруга, Сергеја Коњенкова. Случајан одлазак у Америку за Маргариту је био животна прекретница: тамо је стицајем околности упознала великог научника Алберта Ајнштајна и његове колеге, али се и нашла на тајном задатку.

Поред своје упечатљиве шпијунске каријере, Маргарита Коњенкова јавности је била позната и као љубавница Алберта Ајнштајна. Захваљујући својим женским "моћима", Маргарита је успела да сазна многе, за јавност непознате детаље који су се тицали атомске бомбе и етапа њеног разрађивања, и те информације проследи совјетским научницима и истраживачима дискретно и брзо. Очаравајућа Маргарита шармирала је и физичара Роберта Опенхајмера, а омамљен њеном лепотом научник је све своје мисли и закључке делио шаком и капом, не слутећи да преко пута њега седи руска шпијунка.

Леонтина Коен - махерка за врбовање научника и кријумчарење делова оружја

Прва жена-херој Русије рођена је у граду Адамс, у Масачусетсу, а одиграла је једну од најзначајнијих улога током истраге поверљивих информација о припреми атомског оружја у Америци. Међутим, Леонтитина каријера није одувек била везана за "мутне радње": у младости се интересовала за политику и чак била члан партије, а један од митинга на којима је учествовала донела јој је и љубав са учитељем Морисом Коеном. Тада је и започела њена каријера у шпијунажи.

Након склапања брака, Морис је добио јединствену понуду да се прикључи руској обавештајној служби, а руку под руку са њим, прикључила се и Леонтина. Њихов тандем "оперисао" је под преудонимом "Луис и Лесли", а махом су се бавили врбовањем научника и кријумчарењем делова оружја у Совјетски Савез.

Колико је Леонтина била велики професионалац говори и чињеница да је успела да надмудри америчког војника: приликом шверцовања важних докумената у периоду када се на железничким станицама детаљно проверавао сваки папир, она је замолила службеника да јој помогне и придржи (наводно) кесу са салветама, а затим под изговором да жури да не закасни на воз, потрчала ка перону. Поштени војник појурио је за њом да јој врати "заборављену" кесу, али је потпуно заборавио да провери њен садржај, а за тили час поверљиви подаци о америчком оружју нашли су се у рукама највећих америчких ривала - руских научника.

Елизабета Зарубина

"Звезда" совјетске шпијунаже, Елизабета Зарубина од раног детињства била је бистро и способно дете, талентовано за језике и жељно учења и упечатљиве каријере. Током Првог светског рата, млада Елизабета била је приморана да напусти универзитет и пређе на Сорбону, а затим и на Бечки универзизет, да би касније, захваљујући опширним знањима из области дипломатије и страних језика, узела учешће у разним револуционарским покретима и борби са окупаторима.

Њен бунтовнички стил живота привукао је пажњу шпијунских организација, и мало по мало, Елизабету су врбовали за извођење тајних задатака. Упечатљива каријера о којој је маштала сада је изашла из оквира локалне, а Зарубина је добијала задатке у Аустрији, Турској, Данској, Немачкој, Француској, па чак и у Америци.

Под лажним идентитетом Немице, хладнокрвна и безгранично храбра, Елизабета је готово 15 година радила као руски обавештајни агент у Француској, одакле је извештавала о свим антируским плановима, а затим се преселила у Америку одакле је руководила одељењем спољне обавештајне службе са 22 агента.

image