Магазин

Шест изненађујућих разлога зашто вас боле доња леђа

Седење сатима у превозу, за радним столом, недовољно физичке активности, дизање терета... Све су ово добро познати узроци болова у леђима, али постоји још неколико свакодневних навика које потенцијално погоршавају здравље ваше кичме. Од игре с децом до спавања, ево како да пронађете шта може да утиче на бол у доњим леђима.
Шест изненађујућих разлога зашто вас боле доња леђа© Freepik/freepik

Бол у доњим леђима се често јавља код савременог човека, јер већина нас проводи велики део дана у столицама, за рачунарима, у аутобусима или аутомобилима... Тешко се издваја време за вежбање, тако да мишићи кичме не могу да пруже потребну потпору. 

Међутим, иако су ово честа објашњења, стручњаци су открили како одређени делови животног стила могу да погоршају стање кичме. Неке од ових навика су:

Ново дете у породици

Мала деца су највећа срећа коју једна породица може да има, али доносе бројне промене у животном стилу. Ако је прошло неко време од када сте спустили бебу у креветац, јурили за дететом у игри или га подизали са земље, ови покрети вероватно проузрокују непријатан осећај у доњем делу леђа.

Када подижете бебу, побољшајте ослонац и равнотежу тако што ћете мало раширити стопала, савити колена, па коришћењем мишића ногу одгурнути се од тла. Исто важи и за играње са децом, а ако осећате болове чак и када поправите држање, направите паузу.

Ваша спаваћа соба није довољно мрачна

Чак и током спавања, ваше тело може да препозна када је у вашој спаваћој соби превише светла. Ваш број откуцаја срца се повећава, а квалитет сна пати. Стручњаци сматрају да постоји јасна веза између лошег сна и болова у леђима.

Спавање помаже нашим мишићима да се опусте и отарасе накупљања млечне киселине, док недостатак сна повећава вашу осетљивост на бол. Одмор одржава дискове кичме у добром стању - језгро нормалног, здравог диска налик на желе је 80 посто воде. Када легнете да се одморите, ваши дискови се могу "напунити" за дан који следи. Ово постаје важније како старимо и наши дискови постају сувљи.

Дакле, да бисте се борили против светлости, набавите завесе за затамњење и умањите коришћење дигиталних уређаја у спаваћој соби.

Ноге вам нису једнаке дужине

Отприлике свака трећа особа има ноге које нису баш исте дужине. Често је то нешто са чим се људи рађају, иако повреде или артритис могу узроковати да једна нога постане краћа.

Упадљива разлика у дужини ногу мења нормалну биомеханику ходања или стајања, а то ставља неједнак стрес или оптерећење на једну страну тела у односу на другу. Решење може бити једноставно, као додавање платформи у ципелу на краћој страни, али физикална терапија такође може помоћи.

Пушите цигарете

Још један добар разлог за одбацивање ове навике: Према једног шведској студији, пушење штети кичми. Никотин не само да оштећује ткиво кичме, већ може ослабити кости и погоршати бол у леђима.

Истраживања сугеришу да пушење утиче на начин на који мозак реагује на бол у леђима и чини људе мање отпорним на њега. Као резултат тога, бројни налази студије сугеришу да пушачи имају три пута већу вероватноћу да развију хронични бол у леђима у односу на непушаче.

Не пијете довољно млека

Није млеко само по себи важно колико и витамин Д који се налази у њему. Неке студије су откриле да су они са најјачим болом у леђима имали најниже нивое витамина Д. Једно истраживање открило је да међу женама у постменопаузи које размишљају о операцији кичме, оне са великим недостатком витамина Д су имале озбиљнију дегенерацију диска и болове у леђима, преноси портал "AARP"

Стрес вас изједа

Стрес изазива све врсте реакција у телу, тако да може да притисне мишиће око кичме. Људи обично "носе" стрес у пределу врата и рамена, али стрес може проузроковати да бол путује даље низ леђа, због инфламаторног одговора који изазива.

Рецимо, на пример, имате поцепан диск, али не показујете никакве симптоме. Хронични стрес може да "укључи прекидач" за ослобађање молекула који изазивају упалу у целом телу, која потом "отвара врата" за бол.

Да бисте се одбранили од ове врсте бола, кретање је посебно важно. Ако сте под стресом, можда нећете бити толико активни, а ако сте мање активни, можда ћете имати бол, а ако имате бол, под стресом сте... И тако у круг.

image