Магазин

Лоша навика или ипак није - зашто нам прија пуцање прстима

Уколико често "пуцкамо" или "пуцкетамо" прстима, многи ће нам рећи да то не радимо, јер ова навика може да штети зглобовима, а и није баш пријатна за ухо. Да ли заиста може да буде лоша по наше здравље?
Лоша навика или ипак није - зашто нам прија пуцање прстима© freepik

Чак 45 одсто људи признаје да "пуцкета" зглобовима иако нам говоре да та навика није добра и да изазива артритис. Оно што можемо да будемо сигурни јесте да истраживања не подржавају ову теорију.

Звук који чујемо заправо нема никакве везе са слабљењем зглобова како неки мисле, кажу стручњаци:

"Унутар зглобне капсуле постоји течност која има мехуриће гаса, углавном угљен-диоксида и азота. Истезање зглобне капсуле до њеног крајњег опсега покрета ствара вакуум. Брзина прилагођавање узрокује да се мехур гаса брзо раствори унутар зглоба", каже Метју Кавано, киропрактичар.

Управо гасови који се изненада ослобађају су одговорни су за типичну буку "пуцања", појашњавају лекари. 

Зашто многима прија ова навика

Пуцање прстима може да пружи осећај ослобађања и привремено да повећа покретљивост зглобова, каже Ројех Меликиан, ортопедски хирур: "Заиста је добар осећај. Постоји и та уобичајена теорија да нагли покрет може стимулисати нервне завршетке око зглоба, што доводи до смањења бола и ослобађања ендорфина. Треба само нагласити да ово није доказано".

Другим речима, ово јесте честа навика која многима прија, али не треба да заборавимо чињеницу да неке нервира звук "пуцања". 

Да ли је "пуцање" зглобова лоше

Упркос томе што нас пријатељи и породица упозоравају, чини се да уобичајено пуцкетање прстима не повећава ризик од развоја артритиса како се иначе мисли.
"Иако је ово уобичајена тактика застрашивања, старије студије нису показале значајну корелацију између уобичајеног пуцања зглобова и присуства остеоартритиса шаке", каже Меликиан.

Ако нема отока и нема бола у зглобовима и прстима, то је највероватније безопасна навика и нема неког медицинског разлога да престанемо са њом, наводи портал Вери вел Хелт. 

Опрез са вратом и кичмом

Треба да будемо опрезни што се тиче "пуцкетања" врата и кичме, истичуи доктори. Ови делови су сложени, склони повредама и нежељеним ефектима, као што су главобоља, пецкање у удовима, вртоглавица, ако нисмо пажљиви.

"Примена прекомерне силе или коришћење неправилних техника може потенцијално да изазове оштећење лигамената, мишића или нерава, јер су врат и кичма сложене структуре које су свакодневно подложне разним стресовима и напрезањима, каже Меликиан, а пише Нашонал Џиографик. 

image