Магазин

Прворођени, другорођени, најмлађи: Да ли редослед рођења утиче на личност

Да ли сте ви одговорно најстарије или "неприметно" друго дете за које родитељи кажу да су вас одгајили без по муке? Често чујемо овакве теорије и многи сматрају да редослед рођења у породици утиче на личност. Ипак, психолози истичу да истраживања не иду оваквом мишљењу у прилог.
Прворођени, другорођени, најмлађи: Да ли редослед рођења утиче на личност© olia danilevich/pexels

Идеја да редослед рођења утиче на личност детета је стара колико и сами људи. Уколико се осврнемо на минуле векове, редослед рођења такође је дуго одређивао наследна права и краљевске линије наследства. Психолошка теорија о редоследу рођења није се развила све до раног 20. века, када је психолог Алфред Адлер изнео теорију да ово утиче не само на друштвени статус, већ и на развој и личност детета.

Према Адлеру, рођење брата или сестре лишава најстарију децу неподељене пажње њихових родитеља - и као резултат тога, она су неуротична, склонија конзервативизму и имитирању старијих. Друга деца такмичарски привлаче пажњу, док су најмлађа размажена и лења. Теоретисао је да људи који одрастају без браће и сестара имају "комплекс мајке" и да су у ривалству са својим оцем. Адлеров утицај је одјекивао у читавом пољу психологије и генерације психолога су предузимале истраживања која су покушавала да докажу његову теорију о редоследу рођења. Такође, можемо да приметимо да се и општа популација често придржава оваквог мишљења. 

Новија истраживања говоре ипак другачије

Ипак, студије показује другачије резултате - "доследно нисмо налазили никакву повезаност реда рођења на екстраверзију, емоционалну стабилност, савесност или машту", резултати су анализа из 2015. године. Сличан исход показује истраживање коју је сповела професорка психологије Родика Дамиан са Универзитету у Хјустону.

Вербална интелигенција доведена у везу са прворођеним

Међутим, постоји један уочљив податак. Оба истраживачка тима су пронашла доказе за једну особину која би могла да се везују за прворођену децу - већа је вероватноћа да прворођени имају високу вербалну интелигенцију.

"То не значи нужно да су прворођени паметнији или да лакше уче. Вероватно је то зато што најстарије дете проводе више времена са одраслима у раном детињству", каже Дамиан.

Професорка је опрезна у тврдњи да је било која теорија "побијена". Међутим, она каже да савремена истраживања у суштини разоткривају теорију да редослед рођења утиче на личност. Она назива ову теорију "теоријом зомбија" јер једноставно неће умрети.

"Сви имају своје мишљење о томе, јер такође сви имамо и редослед рођења", каже Дамиан. А део разлога зашто једноставно не можемо да напустимо овакву психологију можда има везе са нашим сопственим искуствима која ће увек деловати као да је их подржавају. Старија деца ће увек изгледати одговорнија и софистициранија од своје млађе браће и сестара јер су развојно зрелија, пише Нашонал Џиографик.

image