Магазин

Друго дете има веће шансе да буде проблематично, тврде научници

Колико се двоје деце од истих родитеља, који су одрастали под истим кровом и у наизглед истим условима могу разликовати, одавно је познато. Али, сада су научници дошли до још једног открића - да су другорођена деца склонија невољама, а у каснијем узрасту и криминалним активностима. Ово посебно важи за дечаке, који након изласка из несташног детињства имају чак 24 до 40 посто више шанси да развију неадекватне облике понашања.
Друго дете има веће шансе да буде проблематично, тврде научници© Canva / LivingImages

Одрастање уз млађу браћу и сестре има и своје предности - увек имате некога са киме ћете поделити најскровитије тајне, ко ће вас подржати и схватати озбиљно чак и када то можда други тако не виде. Али, бити (нај)старије дете у породици може бити једнако изазовно - најчешће сте за све криви, млађа браћа и сестре вам узимају ствари и окупирају собу, а неретко и покушавају да уђу у ваш круг пријатеља. Осим тога, млађа деца у породици могу бити и доста проблематичнији од старије, а због чега - објаснили су научници.

Млађа деца су проблематичнија и склонија малолетничкој делинквенцији

До податка да су другорођена деца проблематичнија од своје старије браће и сестара, научници су дошли анализирањем облика понашања које су деца показивала приликом одрастања, али и у каснијој доби. Међутим, та тенденција није иста код оба пола, већ су предиспозиције за развој неадекватних облика понашања су присутније код дечака, него код девојчица.

Тенденција ка практиковању проблематичног понашања често не нестаје ни након изласка из адолесцентског периода, већ се наставља, а неретко и прогресира. Тако су другорођена деца у одраслом узрасту склонија и добијању дисциплинских мера (укора и искључења) током образовања, кршењу закона, па чак и добијању затворске казне.

Другорођеној деци нису узор родитељи, већ браће и сестре

Али, да ли су за овакве резултате крива сама деца, или постоје други разлози? Како је откривено, разлог за постојање предиспозиција ка проблематичном понашању другорођене деце лежи у замени њихових узора, а конкретно у томе што су као "звезде водиље" имали првенствено своју старију браћу и сестре, па тек онда родитеље и друге одрасле чланове породице.

"Прворођеној деци су узор одрасли. Деци која су рођена касније, узор постају њихова нешто старија браћа и сестре, па тек онда родитељи", објаснио је Џозеф Дојл, који је био укључен у истраживање.

Осим тога што узор виде у нешто старијој браћи и сестрама, другорођена деца су чешће одвојена од њихових мајки и "препуштена" дадиљама или васпитачицама у вртићима и предшколским установама. Овакво одрастање умногоме утиче на њихов развој и формирање система вредности, те су у адолесцентском и одраслом добу они за чак 25 до 40 посто склонији девијантном понашању.

image