Магазин

Конзумација алкохола у авиону може довести до проблема са срцем

Можда ће вам чаша вина или шампањца током лета авионом звучати као одлична идеја, поготово ако се плашите летења, али стручњаци се са тиме не слажу. Штавише, они апелују на све путнике да конзумацију алкохолних пића на летовима оставе иза себе, јер ова навика угрожава здравље срца.
Конзумација алкохола у авиону може довести до проблема са срцем© Canva / chalabalaphotos

Путници се обично деле на два типа: оне којима је летење авионом "као добар дан" и који на летовима уживају, и оне друге - који од момента укцравања у авион па све до слетања стрепе како ће се догодити нешто страшно. И једни и други су склони конзумацији алкохолних пића на лету, додуше, из другачијих разлога - неки да уживају још више, а други да макар мало умире тензију. Било како било, ова навика уопште није добра по здравље.

"Стоп алкохолним пићима на летовима, посебно оним дугим"

У комбинацији са сниженим ваздушним притиском, који је много испод уобичајених вредности на које је људски организам навикао, алкохолна пића имају веома негативне ефекте на кардио-васкуларни систем путника, проузрокујући проблеме који јако лако могу из тренутних да прерасту у хроничне. Последице су још погубније када су летови дуги, а путници у стању полусна, под утицајем алкохола, упозоравај устручњаци у новој студији објављеној на порталу Торак Мандеј.

Ова комбинација смањује проток кисеоника у крви и повећава број откуцаја срца, а нису поштеђени чак ни они млади, "здрави као дрен" путници. "Веће дозе алкохола могу само додатно погоршати стање и потенцијално довести до ескалације проблема већ на самом лету", наводе аутори студије, а преноси Њујорк Пост. "Наши налази сугеришу да би конзумацију алкохолних пића током летова требало ограничити", додају они.

Експеримент потврдио претпоставке стручњака

До оваквих закључака научници су дошли експерименталним путем, тестирајући групу од 48 људи узраста између 18 и 40 година. Половина њих чинила је контролну групу, док је дурга половина тестирана у условима симулације летења авионом. Једне ноћи су испитаници обе групе на спавање ишли потпуно трезни, док би већ наредне попили понеко пиће. Пошто би заспали, њихови параметри су помно праћени.

Испоставило се да су показатељи групе која је спавала у условима летења потпуно другачији од показатеља контролне групе: број откуцаја срца је код ових испитаника био већи, док је ниво кисеоника у крви био на знатно нижем нивоу. Овакви резултати показују да чак и млађим путницима комбинација алкохола и измењених услова који су на лету никако не пријају, те да ипак било боље избегавати летење авионом под његовим дејством.

image