Како је изгледао радни дан руског цара Николаја II

Последњи император Русије, Николај II је важио за јако вредног владара. Хтео он то или не, није имао ни много избора - на својим плећима је Николај II носио читаву империју! Ипак, и поред велике одговорности и много обавеза, цар је проналазио време и за одмор и за породицу.

О распореду радног дана Николаја II се данас не би знало вероватно ништа да се нису сачували његови лични дневници. Дневници које је он водио од 1882. године па све до 30. јуна 1918. године, односно 20-ак дана пред смрт. У тим списима руски император описивао је како проводи дане, шта се дешава у породици и империји и какве визије он има када је реч о развоју Русије. Истина, многи планови нису остварени, али захваљујући овим мемоарима можемо макар овако "заронити" у радни дан руског императора.

Јутарња рутина Николаја II - два доручка и три састанка

Цар се будио рано, обично око пола 9 ујутру, а већ након пола сата би се у његовим приватним одајама служио и доручак. Први и најважнији оброк током дана подразумевао је незаобилазно испијање чаја - ова традиција се у Русији неговала и онда, а и сада. Након доручка император би излазио у врт како би прошетао и "напунио батерије" за радни дан. Званичан почетак радног времена био је око 10 сати ујутру.

По правилима цар је морао да одржи 3 радна састанка са министрима, који би извештавали о најважнијим дешавањима у царству. Сваки састанак трајао је сат времена, како се не би испустило ништа важно. Након та три сата, Николај II би правио малу паузу, како би доручковао са члановима своје породице, а ако би неки од министара "пробио" свој термин, састанак би се настављао право за трпезом. Јер посао не сме да трпи.

Средина дана је време за породицу, али и административне послове

Након другог доручка, цар би се повлачио у приватне одаје како и провео време са својом супругом, царицом Александром Фјодоровном, а након кратког предаха би њих двоје са децом изашли у врт, како би се прошетали или поиграли. Ово би трајало најкасније до 4 сата поподне, када би се Николај II враћао пословним обавезама.

Тада би се цар посветио папирологији, анализирању преосталих извештаја и доношењу одлука које се тичу управљања империјом. Наредна пауза уследила би око 5 поподне и трајала само пола сата - довољно да се попије још један чај са породицом и разбистри глава. Од пола 6 па све до 8 увече цар би радио без прекида, јер је посла увек било "преко главе".

Шта је цар обично радио после вечере

Када би у 8 увече завршио са послом, цар би се придружио породици на вечери, која је по правилу трајала сат времена. Некада би се она организовала строго за најуже чланове династије Романов, а некада су на њу позивани и гости - пријатељи, пословни сарадници или припадници државног врха.

Време након вечере је било резервисано или за одмор (и тада је било забрањено причати о послу и политичким темама) или за посао, зависно од ситуације. Ако би и радио тако касно, Николај II би радио сам, најчешће изучавајући неку документацију. Око поноћи би увек ишао на спавање, како би стигао да се одмори до наредног радног дана.