Магазин

Сувозачи, будите опрезни: Оваквим седењем угрожавате свој и живот других путника у аутомобилу

Удобност током вожње колима је важна, али је безбедност још важнија. Баш из тог разлога стручњаци за безбедност у саобраћају апелују на сувозаче да добро обрате пажњу на то како седе јер и најмања саобраћајна незгода може довести до трагичних последица.
Сувозачи, будите опрезни: Оваквим седењем угрожавате свој и живот других путника у аутомобилу© Freepik / freepik

Са доласком лепог времена многи од нас се труде да сваки тренутак проводе са друштвом и породицом ван града, а превозно средство за тако кратка путовања је најчешће аутомобил. Када је у колима двоје, највише троје људи, то и није тако страшно, али када је путника више, аутомобил и није најудобније решење, јер у скучени простор треба да стану и путници и путне торбе, а понекада и кућни љубимци. Тада свако тражи начин да се намести што је комфорније могуће и док путницима који седе позади то некако и полази за руком, сувозач нема много избора када је начин седења у питању.

Због недостатка комфора сувозач обично седи небезбедно

Сувозачево седиште је обично максимално приближено контролној табли која се налази испред, а која је израђена од чврстих материјала, најчешће пластике или карбона. Будући да је простора мало, сувозачева колена "ударају" директно у њу. Самим тим о удобности нема ни речи. Неки се довијају тако што седну укосо (уколико простор у колима то дозвољава), а неки - тако што ноге подигну на контролну таблу. Међутим, овакво седење никако није препоручљиво јер се у ризик могу довести сви путници у аутомобилу (као и други учесници у саобраћају), а понајвише - управо сувозач, који је најближи контролној табли.

Последице могу бити фаталне

Разлога има неколико: пре свега, тако подигнуте ноге умањују видљивост у ретровизору који се налази са десне бочне стране возила. Возачу се због овога може десити да не примети друго возило у траци поред. Када је реч о безбедности сувозача, ту су ствари још комплексније. У случају саобраћајне незгоде, ваздушни јастук који се налази у командној табли експлодира великом снагом и брзином. Пошто су ноге на табли, он их "гура" према глави и грудима, што може довести до озбиљних повреда. У најбољем случају колена ће ударити у зубе, а у најгорем се због силине ударца може повредити карлица или кичма.

image