Магазин

Опасан тренд се шири ТикТок платформом: Експерти упозоравају да може угрозити живот

Путницима на дужим летовима је готово увек потребан сан, због чега они проналазе најразличитије позе у којима ће заспати. Међутим, иако сан јесте важан, још је важније водити рачуна о својој, и безбедности других путника. Један ТикТок видео узнемирио је експерте и искусне летаче, будући да су подељени савети веома опасни по живот.
Опасан тренд се шири ТикТок платформом: Експерти упозоравају да може угрозити живот© Canva / Alena Ozerova

Спавање у авиону је многим путницима нешто без чега не могу, нарочито уколико лет између две дестинације траје дуго. Онима у економској класи је, међутим, често врло изазовно да пронађу позу у којој ће им бити удобно, па се довијају на најразличитије начине. 

Сада су се на друштвеној мрежи ТикТок појавили снимци на којима се приказује трик за који многи трвде да олакшава спавање у авиону. Међутим, експерти и искусни летачи упозоравају да се оваквог савета ни случајно не треба придржавати, будући да може бити опасан по живот.

Савијање и везивање ногу појасом може имати несагледиве последице

У видео-упутству које је поделила ТикТок корисница @Lexi на свом налогу на овој друштвеној мрежи, наведено је да је најбоље спавати у авиону у "фетус" положају. На виралном снимку који је прегледало већ више од 21 милиона корисника, Лекси објашњава да ноге треба подићи на седиште, а затим их причврстити сигурносним појасом. На тај начин се спречава проклизавање са седишта за време спавања.

Експерти упозоравају: "Ово може угрозити живот!"

Међу милионима корисника који су прегледали вирални видео, нашли су се и бројни екперти у области авијације, летачко особље и искусни путници, који су махом негативно одреаговали на подељени савет. Како је наведено у појединим коментарима испод видео-снимка, овакав начин везивања сигурностних појасева може бити опасан по живот уколико авион уђе у зону турбуленције или приликом неке друге непредвиђене ситуације на лету.

"Говорим вам ово као стјуардеса... Молим вас немојте ово радити на лету", написала је једна стјуардеса у коментарима.

"Уколико сте за седиште причвршћени у пределу чланака, можете се наћи у ситуацији која угрожава живот, нарочито ако се деси да треба брзо да се откопча сигурносни појас", рекао је Мајкл Валас, експерт за путовања, за магазин Трилист. "Овакво везивање помера тежиште и може изазвати нагло сударање са седиштем испред, али и ударање главом о колена, што потенцијално може изазвати и потрес мозга", објаснио је екперт.

image
VV inauguration
banner