Магазин

Како луксузни аутомобили ултра-богатих "путују" светом

Када богати путују по свету, са собом воле да имају своје омиљене аутомобиле, како би их возили када год и где год пожеле. Због тога постоје посебне компаније које ће се побринути да ће клијента који слети у одређену земљу тамо већ чекати његов аутомобил (или више њих). Ево како луксузна возила "прате" своје власнике преко света.
Како луксузни аутомобили ултра-богатих "путују" светом© Freepik/v.ivash

Ултра-богати ће често са собом "понети" читаву флоту аутомобила када путују, заједно са моторима и другим "играчкама", па ће их сместити у чартер теретне авионе који прате њихове приватне авионе.

Ту су, наравно, и камиони који ће их превести до тачне адресе клијената или гаража, јер власници обично не воле да непознати возачи возе и додају километражу њиховим драгоценим аутомобилима.

"Имам клијенте који изнајмљују авионе, који су веома богати и мање осетљиви на цене од мене и не желе да стављају своје аутомобиле код комерцијалних авио-компанија. У том случају ће од нас изнајмити теретни авион, који кошта милионе", рекао је Амер Наран, који ради у приватној авијацији за Си-Ен-Ен.

Наран је један од хиљада богатих власника аутомобила који користе предности специјализованих услуга превоза терета за аутомобиле, а које нуде многе велике авио-компаније, посебно оне са седиштем на Блиском истоку.

"Имам редак Порше Карера ГТ који ме коштао 1.9 милиона долара и држим га на аеродрому у Дубаију. Ако летим било где, авио-компанија ће га ставити на најранији лет где год да идем, тако да ме тамо чека мој ауто", каже Наран.

Последњи пут када је Наран летео са својим вољеним аутом из Дубаија у Лондон, каже да га је коштао 36.000 долара - дакле, мало више него што би платио да је купио нов "голф" чим је слетео у Лондон.

Додаје да његови најбогатији клијенти "једва да трепну" када виде такве цене. Штавише, један од њих је недавно тражио да теретни авион превезе његов нови Самсунг телевизор, јер је екран био исувише велики да прође кроз врата његовог приватног авиона.

"Имам и једног клијента који превози Нисан Патрол 4к4. Не верујем да тај аутомобил вреди ишта, али њему се свиђа и кошта га милионе да га превози, заједно са његовим Бугатијем."

Јефтиније авио-компаније нуде ове услуге транспорта аутомпбила између Дубаија и Лондона за око 13.000 долара, објашњава Дан Холворт, који више од једну деценију испоручује аутомобиле.

Ипак, каже да повремено љубазно одбије нове купце ако му нешто делује сумњиво.

"Увек желимо идентификацију власника, регистрационе документе аутомобила и да створимо слику о клијенту. Не желите кажете само "Да, ја то могу", а онда да се испостави да је то украдени ауто у авиону, па вас чекају и нека озбиљна питања на која треба да одговорите", објаснио је.

"Замолили су ме да превезем коње и камиле. Ту баш и нисам стручан и никада не бих пристао на посао ако нисам 100 одсто сигуран да ће терет бити жив када стигне на дестинацију", додао је.

image