Магазин

Волите затамњена стакла и јарке боје? Аутомобил може доста тога рећи о вашем карактеру

Ентеријер и екстеријер аутомобила могу доста тога рећи о његовом власнику, с аспекта психологије личности. Шта повезује љубитеље затамњених и бучних аутомобила, каква кола бирају екстровертне личности, а шта можемо закључити о некоме чији је ауто савршено чист?
Волите затамњена стакла и јарке боје? Аутомобил може доста тога рећи о вашем карактеру© Canva / Ross Helen

"Не суди о књизи по корицама", каже пословица, али када је реч о аутомобилу, његов изглед заиста може доста тога да каже о карактерним особинама возача. На основу боје аутомобила, чистоће у његовој унутрашњости и затамњеним стаклима лако можете проценити каква је особа за његовим воланом, а како - објаснила је руска психотерапеуткиња Евгенија Фомина.

Боја аутомобила открива структуру личности

Власници аутомобила се деле у две категорије: оне који радије бирају четвороточкаше мирних, неупадљивих тонова и оне који ће се приликом куповине новог возила увек радије определити за оно које је упадљиве, јарке боје. Они који преферирају аутомобиле беле или црне боје су, по мишљењу психотерапеута, људи који не желе да се истичу из масе, и радије бирају стабилност. Са друге стране, љубитељи јарких боја, попут жуте, наранџасте, дречаво зелене или црвене, важе за екстровертне личности које желе својом појавом да привуку пажњу и оставе јак утисак.

Затамњена стакла откривају склоност ка агресији

Затамњивањем стакала, нарочито комплетним, тако да се кроз њих ништа не може видети, власници аутомобила најчешће желе да покажу своју моћ и то колико су "кул". Међутим, са становишта психологије, ова појава се интерпретира као склоност особе за воланом ка агресији. По мишљењу психотерапеута Евгеније Фомине, стопроцентно затамњивање стакала је својеврсно "бацање" изазова друштву и демонстрација спремности за конфликт.

Чистоћа аутомобила говори о практичности возача

Беспрекорно чист аутомобил и споља и изнутра говори о томе да је његов власник веома пажљив, педантан, посвећен и тачан. Он ништа не препушта случају и увек ствари држи под контролом. Они возачи којима, напротив, чистоћа ентеријера и спољашњости аутомобила није на првом месту, важе за практичне људе, који најчешће четвороточкаше користе искључиво као превозно средство од тачке А до тачке Б и који ни на тренутак не маре за то шта ће ко о њима помислити или рећи.

Гласна кола се доводе у везу са садизмом и психопатијом

Жеља за поседовањем гласног аутомобила са модификованим ауспухом се, по мишљењу психолога Џули Еткен Шермер, може довести у везу са већом вероватноћом развоја психопатије и садизма код припадника мушке популације. По њеном мишљењу, власници гласних аутомобила, баш као и возачи четвороточкаша са затамњеним стаклима, за себе сматрају да су веома привлачни и "кул", иако их у стварности окружење најчешће доживљава као изразито некултурне, јер нарушавају ред и мир.

image