Магазин

Ако имате црвени кофер, дуже ћете чекати свој пртљаг након слетања, а ево зашто је то тако

Путници који имају црвене кофере обично чекају мало дуже на свој пртљаг. За то постоји објашњење - црвени кофери са најчешће пакују први у авион, а значи и ваде последњи. Али, због чега?
Ако имате црвени кофер, дуже ћете чекати свој пртљаг након слетања, а ево зашто је то тако© Canva / pixelshot

Сиви, црни, плави, жути, са дезенима или без - на тракама за издавање кофера на авиону прво се путницима испоручују кофери ових боја. Црвени пристижу тек на крају, а значи да се они чекају најдуже. Неко би помислио да јеу питању пука случајност, али не - иза овога се крије тактика запослених у авио-индустрији.

Црвени кофери се скоро увек пакују први

Већина авио-компанија се држи неписаног правила да се црвени кофери увек први пакују у "стомак" авиона. Дуго се о овој пракси није ништа знало, све док један корисник на друштвеној мрежи ТикТок, који ради баш на позицији пакера пртљага, није поделио снимак у коме је приказано како се кофери смештају у пртљажни део.

Видео је готово преко ноћи постао виралан и сакупио скоро 83 милиона прегледа, а све захваљујући томе што је у њему објашњено због чега се црвени кофери пакују први. Објашњење је врло једноставно и логично: црвени кофери су неупоредиво уочљивији од пртљага других боја, па су мање шансе да ће остати заборављен у "гепеку" авиона по слетању на дестинацију.

Дуже се чекају, али се ређе губе

У коментарима испод виралног видео-снимка један корисник поделио је и сопствено искуство које је стекао као путник: "Имам црвени кофер. Сада знам због чега увек чекам на свој пртљаг дуже од осталих путника са истог лета", написао је он. И заиста, будући да се они последњи ваде из пртљажног дела, чекање на црвене кофере је увек дуже.

Али, добра вест је да се овакви кофери баш због јарке боје ређе заборављају у "стомаку" авиона. А значи, мања је вероватноћа да ћете, уколико имате црвени кофер, остати без њега на неколико дана, док он лута другим државама. Дакле, вреди сачекати тих 10 или 15 минута дуже.

Наравно, има и оних којима је важније да што пре преузму своје кофере и изађу са аеродрома. Уколико и ви спадате у ову категорију путника, бирајте кофере неупадљивих боја и без дезена, али имајте на уму да се они чешће заборављају, те да постоји ризик да ћете чекати не 10 или 15 минута, већ много дуже.

image