Магазин

Летачко особље има свој "тајни језик": Ове кодове не бисте желели да чујете током лета

У непредвиђеним ситуацијама једино што је летачком особљу важно јесте да путници остану мирни и да ни на који начин не наслуте да нешто није како треба. Како би избегли панику они користе свој "тајни језик".
Летачко особље има свој "тајни језик": Ове кодове не бисте желели да чујете током лета© Canva / Icons8 Photos

Летачко особље је попут нације за себе - они комуницирају сигналима који су само њима познати и користе тајне кодове који су нама, обичном народу непознати. Тај њихов "мистериозни језик" обично служи за међусобно споразумевање у непредвиђеним ситуацијама, а разлог због кога га користе је сасвим очигледан - они не желе да дижу панику међу путницима који су на аеродрому или у авиону. Које изразе пилоти и стјуардесе користе када желе да упозоре остатак особља на нешто неуобичајено, тако да нико од путника не посумња да нешто не није у реду?

"Мејдеј, мејдеј, мејдеј!" и "Пан-пан"

Један од најгорих тајних кодова који нико од путника и летачког особља не жели чути или изговорити јесте "Мејдеј". Понављање ове речи три пута узастопно означава да је авион у непосредној опасности и да је неопходна хитна реакција торња и потпуна приправност свих чланова посаде. У ситуацијама када постоји технички квар који није толико драматичан (за сада), пилоти ће о томе известити друге чланове посаде и земаљско особље користећи шифру "Пан-пан". 

"Код 7500", "Код 7600", "Код 7700"

Тајни кодови некада нису измишљене речи, већ комбинације бројева. "Код 7500" не слути на добро - уколико чујете чланове посаде како га изговарају будите сигурни да је авион на мети отмичара. Ова шифра се кориси како би торањ знао да су летелица и путници у опасности. Уколико чујете да летачко особље изговара "Код 7600" то значи да је авион изгубио комуникацију са торњем, док је "Код 7700" универзални сигнал за хитне случајеве.

"Код Адам"

"Код Адам" се, за разлику од свих претходних, најчешће користи на земљи, односно на територији аеродрома. Уколико се нађете тамо, а на разгласу чујете да диспечери спомињу "Код Адам" обратите пажњу - то значи да се негде изгубило неко дете. Ова тајна ширфа је добила име по дечаку Адаму Волшу кога је 1981. године у робној киднаповао извесни Отис Тул. Од тада је она унивезални знак да се неком детету изгубио траг и да га траже родитељи и полиција, пише портал за путовања, Травел.

image