Магазин

"Врата пакла" у сред Сибира: Шта је Батагајски кратер и због чега он расте из године у годину

Колико је времена потребно да се "Врата пакла" потпуно отворе и прогутају све пред собом? По мишљењу руских научника који истражују Батагајски кратер - не много, јер годишње он порасте и до 30 километара. Удаљенa на тачно 666 километара од Јакутска, Батагајка је потпуно незаустављива, због чега је се многи плаше.
"Врата пакла" у сред Сибира: Шта  је Батагајски кратер и због чега он расте из године у годину© Youtube / Я EXPLORER

Батагајски кратер, или како му тепа локално становништво Батагајка, сматра се највећим кратером у вечном леду (пермафросту) на свету. За његов настанак 60-их година прошлог века, као и непрекидно ширење крив је човек, односно неконтролисана сеча стабала дрвећа и климатске промене на глобалном нивоу. 

"Врата пакла" у сред Сибира 

Од како је настао, Батагајски кратер је једна од главних тема у Сибиру, а за ових шест деценија колико је прошло од његовог открића, феномен је обавијен велом митова и легенди. Поједини становници сматрају да је кратер у ствари нешто попут портала у пакао, а да се у његовом срцу крије демон. Ову "теорију" потврђује и чињеница да је Батагајка од Јакутска, главног града региона, удаљена тачно 666 километара. Међутим, у научним круговима, овај феномен називају "Вратима пакла" из другог разлога. 

Зачарани круг Батагајског кратера који гута све пред собом

По свом облику "Врата пакла" подсећају на сипу, уколико се на њих гледа одозго - јасно се може видети "глава", чија је дубина на данашњи дан већ више од 100 метара, као и "реп" који је плићи, али доста дуг. Сваке године овај кратер порасте у просеку између 15 и 30 километара, гутајући све пред собом. Због специфичног састава вечног леда, који је између осталог богат и угљеником, отапање је попут зачараног круга: што се лед више топи, то се у атмосферу избацује више гасова који још више проузрокују глобално загревање.

"Врата пакла" је немогуће зауставити

Раст Батагајског кратера, који је већ сада највећи кратер овог типа, је немогуће зауставити, а научници стрепе да би за неколико десетина година он могао постати још опаснији, и то из два разлога. Први је тај што би он наставио да пред собом гута све, а други - јер би се емисија гасова само повећавала из године у годину, што би се одразило не само на вечни лед у пределима Сибира, већ и у остатку планете. Ослањајући се на ово, поставља се питање: можда надимак "Врата пакла" и није преувеличан?

image