Магазин

Језеро Лама: Чудо природе које испуњава жеље и место на коме се налази база ванземаљаца

На око 120 километара од града Нориљск налази се једно језеро необичног изгледа и ништа мање необичног назива - Лама. У народу оно важи за право чудо природе које посетиоцима испуњава жеље, а становници верују и да је оно идеално место на коме би се приземљили ванземаљци.
Језеро Лама: Чудо природе које испуњава жеље и место на коме се налази база ванземаљаца© Wikimedia Commons / Public domain

Арктичко језеро Лама смештено је на северозападној страни платоа Путорана - "ванземаљског" центра Русије које се налази под заштитом УНЕСКА. Шаренолики крајолици нису једино што ово место чини магичним: некада давно, у далекој прошлости, на овом месту је живела нека непозната цивилизација, која је за собом оставила и трунку чаролије.

Да ли језеро Лама заиста испуњава жеље

Локално становништво се према језеру Лама односи са страхопоштовањем, а разлог за то јесте легенда која кружи већ вековима. Наводно је у стара времена до овог језера допловило племе које је на најдубљем делу језера испустило свој тотем. Како је, по веровању становника, "вода - ухо земље", тако је и језеро постало место на коме се изговарају највеће жеље. Ако се оне изговоре правилно, нема сумње да ће их Лама услишити и, наравно, испунити! Они који се умију водом из језера шансе за остварење жеље само повећавају.

Ваша жеља је за мене заповест

О томе да језеро Лама "чује" све жеље, сведочи и легенда новијег датума. Једна група посетилаца је, очарана његовом лепотом рекла како би волела да може дуже да ужива у чарима природе. Пар минута након тога, ниоткуда, почео је да дува такав ветар, да њихов бродић није могао да настави пловидбу, захваљујући чему је група остала "заробљена" по сопственој жељи на језеру још који сат. Објашњење за овакву појаву нико није имао, а верује се да је за све крива баш та древна цивилизација.

Некада је на месту језера Лама бујао живот

О постојању древних народа на овим просторима сведоче бројни археолошки проналасци: локално становништво и научнци су овде налазили мноштво остатака древних темеља, обрађеног камења, па чак и симболике која се користила у спровођењу разноразних верских ритуала. Верује се да су се ту населили управо припадници племена које је давно бацило на дно свој тотем. Са њима је, наводно, тада допловио и њихов шаман, чији дух и данас надзире језеро.

Данас је језеро Лама једна од база ванземаљаца

Иако звучи потпуно невероватно, по мишљењу уфолога (ентузијаста који истражују ванземаљце), језеро Лама је идеално место за долазак ванземаљских цивилизација. Ови стручњаци за становнике других планета верују да Лама има специфичну енергију и да у себи скрива много тајни које су нама, људима са земље, недокучиве. Будући да се само језеро налази на платоу Путорана, које и изгледа као друга планета, ово уопште није немогуће.

image