Магазин

Пивске бање, пилинг од хмеља и купка од пива - тренд који је узео маха

Статистика каже да је после воде и чаја, пиво најпопуларније пиће на свету и многи истичу не само његове освежавајуће "моћи", већ што је и здраво - уколико се умерено конзумира може позитивно да утиче на кости, срце, бубреге. Такође, и брчкање у пиву има своје предности, те пивски СПА центри постају све популарнији.
Пивске бање, пилинг од хмеља и купка од пива - тренд који је узео маха© vedanti/pexels

Изгледа да је вишенаменска употреба пива узела маха - и даље се првенствено користи као освежавајуће пиће које иделано иде уз вреле дане, фудбалске утакмице, гледање квизова. Своју примену полако налази и у сфери туризма (не мисли се само на точење пива и разгледање пивница) и одређени градови су регистровали пивске СПА центре, а изгледа да послују итекако добро.

Чешка, земља која је позната по пиву и испијању истог је веома популарна, али и због тога што има пар одмаралишта које нуде опције купања у пиву. Једињења у пиву, тачније у његовим мехурићима су добра за кожу, ублажавају стрес мишића и побољшавају циркулацију. Хмељ, који се такође налази у овом напитку, познат је по томе што подстиче расположење. Зато не изненађује што овакве авантуре све више и више интересују туристе.

Такође, Исланд, Шпанија, Белгија, Америка, Француска нуде путницима да посете неке од бања и да се освеже купањем у пиву. Сматра се да је растућа међународна популарност овог концепта последица могућности да се уједиње два популарна извора задовољства - СПА релаксација и пиво.

Пилинзи од хмеља, прављење купке по свом избору

Нараво да одлазак у ове СПА центре не подразумева само да се бућнемо у кади пуној пива. У Белгији, на пример, можемо да направимо сопствену купку тако што ћемо изабрати неки од различитих врста хмеља који имају другачије есенције, али су корисни ефекти слични, а могућ је и пилинг хмељом у кади.

У Стразбуру пивски СПА цвета и истиче се да је концепт изазвао много радозналости код локалног становништва и да је фасцинантно видети како је прихваћен као нови начин да се искуси пивска култура региона, пише Би-Би-Си.

Значај пива за кожу

"Пиво се састоји од три компоненте које су корисне за кожу: житарице од слада, квасац и хмељ", каже др Синди Џонс.

Хмељ је посебно богат ксантохумулом и хумулоном - први је снажан антиоксиданс који показује антиканцерогена и антиинфламаторна својства, а други антибактеријски са обећавајућим својствима зацељивања коже. Студије су такође откриле да екстракти хмеља могу смањити анксиозност, благу депресију и стрес. Дуга историја хмеља у народној медицини као средства за спавање такође је поткријепљена науком.

"Хмељ у последње време добија све већу научну пажњу за негу коже. Може да повећа производњу колагена да смањи боре, као и да смањи упалу коже", каже Џонс.

image