Магазин

'Једна чаша вина дневно је добра за здравље...' – Истинe o најпознатијим здравственим саветима

Због честог промовисања нових фитнес трендова, тренинг програма и дијета, тешко је пронаћи ''праву истину''. У протеклих неколико година, дошло је до многих измена у познатим здравственим полемикама и осврћемо се на четири најпопуларнија савета у исхрани и фитнесу
'Једна чаша вина дневно је добра за здравље...' – Истинe o најпознатијим здравственим саветима© Pexels/Eli Velikova Maytham

Како знати коме веровати када постоји толико извора који пишу о истим темама, али на различите начине? Када је у питању здравље, први и најважнији савет је посетити стручњака и добити одговоре на сва питања. Свачије тело, генетика, навике и способности су другачије, тако да је важно добро промислити сваку здравствену промену.

Представљамо неколико генералних савета на које се свако може осврнути, као почетна тачка ка промени стила живота:

1. Доручак се не сме прескочити

За почетак, важно је рећи да ни један оброк не би требало да се прескаче, осим када је то препорука специјалиста. Често се може чути да је доручак најважнији оброк у дану, као и да се препоручује да буде најобилнији. Ипак, многима одговара веома мало хране у првих неколико сати дана (или без конзумирања ичега до поднева). Не постоји ''једна истина'' по питању улоге доручка у дану. У већини случајева зависи од особе до особе – свако има различит биолошки ритам, метаболизам, навике и потребе. Најбоље је прилагодити себи и свом стилу живота. 

Ако зависи од особе, зашто студије показују да они који не прескачу доручак имају мање проблема са мршављењем

Сматра се да је у питању класичан случај изгладњивања у првој половини дана, а последица тога је преједање пред спавање. Тада се тело не креће, варење се теже обавља и тако долази до ''гојења'' и осећаја надутости. Како би се овакав ефекат избегао, препоручљиво је јести обилније оброке у првој половини дана.

2. Тренингом до трбушњака

Постоје многе вежбе за дефинисање трбушњака и могу позитивно да утичу. Међутим, тренинг није главни фактор. Пре него што се почне строг режим вежбања, важно је обратити пажњу на проценат масти у телу. За изразито видљиве трбушњаке, потребно је ићи у калоријски дефицит (уношење мање калорија него што се потроши у једном дану). Пре доношења ове одлуке, важно је консултовати се са професионалцима, јер проценат масти зависи од особе до особе. Године, генетика, хормони и животне навике имају велику улогу у чувању масти у телу и важно је одабрати најздравији пут до трбушњака.

3. Једна чаша вина дневно је добра за здравље

Доказано је да вино заиста има одређене здравствене бенефите (антиоксиданти, добро је за срце, помаже у менталном здрављу...). Ипак, ове студије се тешко могу прецизно одредити, поготово јер су одређене анализе показале да они који сматрају да ''свакодневно, али умерено конзумирају алкохол'' су људи који имају натпросечно стабилну финансијску ситуацију. То значи да, чак и када би дошло до компликација због пића, постоји више опција за лечење. Такође, нове студије указују да је прекомерно конзумирање алкохола повезано са смањењем величине мозга кроз године. Стручњаци сматрају да је боље тражити бенефите које даје чаша вина у здравој исхрани и тренингу.

4. Неопходно је спавати од шест до осам сати свако вече

Савет који заиста има доказе не само у студијама, већ и у нашој свакодневници – свако осети разлику када се претходну ноћ не наспава довољно, или када се поремети претходно успостављен ритам. Неколико тестова је показало да група људи који су били одморни је имала боље реултате на истим задацима, док они који су имали само око четири сата сна су значајно спорије одрадили исте вежбе. Овај здравствени савет је не само тачан, већ и веома значајан. За успостављање доброг распореда, доктори предлажу излагање светлу преко дана и избегавање коришћења технологије пред спавања, како би се тело природно ''припремило'' за здрав сан.

image