Магазин

Здраво старење - да ли протеини играју кључну улогу

Протеини се налазе у месу, млечним производима, махунаркама и неопходни су за правилан раст, развој и рад ћелија. Помажу да се надокнади губитак мишићне масе и значајни су у заштити од когнитивног пада, посебно код старијих људи, те се сматрају веома битним за здраво старење, кажу студије.
Здраво старење - да ли протеини играју кључну улогу© Mark DeYoung/unsplash

Протеини или беланчевине су састављени од аминокиселина и налази се у свакој ћелији ткива и органа. Обезбеђују телу структуру, граде нове ћелије и има их свугде - у коси, мозгу, органима, кожи. Њихов свакодневни унос је неопходан, а чешћа и избалансирана комзумација протеина повезана је са здравим старењем, говоре истраживања. 

Шта је здраво старење

Здраво старење је дефинисано као добро ментално здравље, без меморијслих или физичких оштећења и без хроничних болести као што су рак, дијабетес типа 2, срчани удар, инсуфицијенција бубрега, Паркинсонова болест, мултипла склероза...

Протеини значајни за мозак, мишиће

У истраживању се истиче да је избалансиран унос протеина повезан са позитивним здравственим исходима као што су очувана мишићна маса и мања слабост. Иако веза није сасвим јасна, претпоставља се да протеин може покренути хемикалије за изградњу мишића.

"Протеини помажу да се надокнади саркопенија, губитак мишићне масе и функције који се природно јавља како људи старе", наглашава нутрициониста Сара Четфилд, а преноси Веривел.

Стручњаци истичу да су беленчевине битне и за мозак и помажу у заштити од когнитивног пада.

"Неуротрансмитери, попут серотонина и допамина, направљени су од сићушних протеинских молекула званих аминокиселине. Ови хемијски гласници помажу у регулисању нашег расположења, фокуса, памћења и спознаје. Протеини су неопходни градивни блокови за наше мождане ћелије и дају структуру ћелијској мембрани. Антиоксидативни протеини помажу у заштити од оксидативног стреса и упале, за које се зна да изазивају когнитивни пад", рекла је нутрициониста Сара Хормачеа.

И биљни и животињски протеини

Када помислимо на протеине, можда прво падну на памет производи животињског порекла као што су они који се налазе у месу и јајима, али не треба занемарити и оне на биљној бази и који су у семенкама, сочиву, махунаркама, тофуу. 

"Ако конзумирате пуно црвеног и прерађеног меса са великом количином засићених масти, ове масти могу бити штетне по ваше здравље и довешће нас у већи ризик од срчаних обољења, између осталих хроничних болести", каже Кириси.

Зато, нутриционисти предлажу да уносимо разне протеине и конзумирамо рибу, живину, јаја, млечне производе, али и махунарке, орашасте плодове - намирнице које су пуне важних микронутријената, па је заиста вредно укључити их у исхрану. 

Колико протеина треба да се уноси зависи од година, физичке активности и зато је најбоље да поразговарати са нутриционистом како би одредио грамажу. Уколико претерујемо са уносом протеина можемо имати проблема са бубрезима, варењем. Такође, ако не конзумирамо довољно, приметићемо недостатак по слабијој коси, ноктима, губитку мишићне масе...

image