Магазин

Повољна намирница коју би доктори "преписали"

Пасуљ, сочиво и грашак се лако кувају, укусни је, а можемо рећи и да спадају у јефтине намирнице доступне током целе године. Такође су невероватно добре за организам, кажу доктори и истичу да имају доста влакана која се повољно одражавају на рад цреве.
Повољна намирница коју би доктори "преписали"© Ela Haney/pexels

Када бисмо питали доктора која храна може да понесе епитет супернамирнице, многи би се сложили да су то махунарке. "Протеини на биљној бази имају много различитих врста влакана који позитивно утичу на здравље црева. Треба се фокусирати на пасуљ јер поред тога што је јефтин, такође је и хранљив", каже др Рупи Аујла.

Стручњаци сматрају да су влакна корисна за микробиом црева, јер их бактерије у цревима ферментишу. Показало се да она смањују повишен ниво холестерола и утичу на рад срца. Постоје докази да редовно једење пасуља и махунарки, али контексту медитеранске дијете, помаже у спречавању дијабетеса типа 2 код старијих особа са високим кардиоваскуларним ризиком: "Када би лек имао такав резултат, вероватно бисмо га преписали", каже Аујла.

Одличан савезник у контроли тежине

Такође, умерен и избалансиран унос махунарки значајно утиче да смањење ризика од срчаних болести, можданог удара и рака црева. Када се комбинују са житарицама махунарке могу да обезбеде "комплетан протеин", што значи да се добија свих девет есенцијалних аминокиселина, грађевинских блокова протеина потребних телу. Садрже и витамине и минерале, укључујући бакар, гвожђе, магнезијум, манган, фосфор, калијум и цинк, пише Би-Би-Си-Фуд.

Истраживања говоре да замена половине или чак целе порције меса које једемо махунаркама је одличан начин да контролишемо своју тежину, одржавамо здрав систем за варење, а тако ћемо и смањити унос нездравих засићених масти.

И као главно јело и као салате

Манунарке се лако комбинују са другим јелима и могу се сервирати као главно јело, у салатама, од одређених врста пасуља чак се праве и колачи. Одлична су замена за месо, пиринач, кромпир, тестенину. Њихова припрема није компликована - после куповине, пасуљ или сочиво добро оперемо, ставимо пар сати да одстоји у води и кувамо на тихој ватри, уз додатак поврћа и зачина по жељи. Уколико се не сналазимо у кухињи, пасуљ или сочиво из конзерве је такође солидна опција, а треба само обратити пажњу на декларацију да нема шећера и соли.

image