Магазин

Откривен лек захваљујући коме ће људима ницати трећи зуби: Прво тестирање већ у септембру

Да ли је денталним протезама и имплантима коначно дошао крај? Врло могуће, јер су јапански научници открили револуционарни лек захваљујући коме би људима ускоро могла да ниче и трећа "гарнитура" зуба.
Откривен лек захваљујући коме ће људима ницати трећи зуби: Прво тестирање већ у септембру© Canva / Oleksandr Bedenyuk

Револуционарни медикамент захваљујући коме би нови, стални зуби могли поново израсти након њиховог вађења, природног губитка или оштећења, осмислили су истраживачи из далеког Јапана. Њихово откриће биће велики искорак у области стоматологије уколико испитивања на људима прођу онако како је замишљено.

Како функционише лек захваљујући коме расту нови стални зуби

Експериментални лек функционише тако што блокира протеин USAG-1, који ограничава раст зуба. На претходним тестирањима која су вршена на животињама нису уочене никакве нуспојаве, па научници верују да ће и код људи реакција бити иста или приближна. "Желимо да урадимо нешто што ће помоћи онима који пате од губитка зуба и пронађемо трајно решење. Имамо висока очекивања", рекли су истраживачи, а пренео јапански портал Маиничи. Тим стручњака верује да би у будућности лечење овог типа могло да обнавља зубе не само код пацијената који имају конгениталне аномалије, већ и код оних људи који су без једног или више зуба остали услед неке физичке повреде или каријеса.

Клиничко испитивање планирано за септембар 2024. године 

Почетак клиничког испитивања овог лека на људима планиран је за септембар месец текуће године, а како наводе представници Китано болнице у Осаки, која је укључена у испитивање, прва фаза би требало да траје све до августа наредне године. Лек ће се давати интравенозно добровољцима старости између 30 и 64 година, којима недостаје најмање један стални зуб и то услед агенезе зуба, односно генетског стања које резултира њиховим неницањем. У наредној фази, лек ће се давати и деци узраста између 2 и 7 година. Уколико испитивања покажу да је медикамент потпуно безбедан за људе и да доноси очекиване резултате, он би могао да постане доступан широј популацији већ у наредних 6 година, односно најкасније 2030. године.

image