Магазин

Стоматолог упозорио на штетност једне врсте воде: Нарушава pH вредност и оштећује зубну глеђ

Иако лош глас обично бије заслађена пића и једна врста воде се нашла на "црној листи" стоматолога. Главни разлог јесте тај што она оштећује зубну глеђ, чак и поред тога што не садржи шећере и вештачке заслађиваче.
Стоматолог упозорио на штетност једне врсте воде: Нарушава pH вредност и оштећује зубну глеђ© Canva / slowmotiongli

Готово се свакодневно говори о томе колико је важно да у организам уносимо течност, и то не било какву, већ - воду. Многи би помислили да онда и нема неке разлике да ли је у питању обична вода или газирана, али стоматолози упозоравају да би управо газирану требало избегавати уколико желите да сачувате здравље зуба.

"Газирана, вода са мехурићима, може оставити негативне последице на здравље зуба", навео је доктор стоматологије, Рахул Нехра, у интервјуу за магазин Вејлс Онлајн.

Због чега је газирана вода штетна по здравље зуба

Како је објаснио стоматолог, главни кривац за оштећење зубне глеђи заправо је угљен-диоксид, који се додаје у минералну воду у процесу њене карбонизације. Када се раствори у води, он се претвара у угљену киселину, која у усној дупљи снижава pH вредност, због чега последично долази и до слабљења емајла, заштитног слоја којим су прекривени наши зуби и који је пресудан за њихово здравље.

Газиране воде са укусима су још већа претња зубима

Осим угљен-диоксида, здрављу зуба додатно штете и различите ароме, као и лимунска и друге киселине које произвођачи воде додају у процесу прављења ових освежавајућих напитака. У комбинацији, ова једињења представљају озбиљну претњу денталном здрављу и могу проузроковати велике проблеме са зубима и деснима. "Иако би газирана вода могла бити здравија алтернатива газираним шићима, важно је конзумирати је умерено", додао је стоматолог.

Ако волите газирану воду, ово је најбољи начин да је пијете

Уколико сте, пак, велики љубитељ газиране воде који није спреман да се одрекне омиљеног напитка, стоматолог препоручује да је пијете тако да она не дође у додир са зубном глеђи. Најједноставнији начин да ово изведете јесте да користите сламчицу, како се вода пуна угљен-диоксида не би задржавала у устима. Такође, важно је и редовно одржавати хигијену усне дупље и водити рачуна о томе да се у исхрани што мање користе намирнице које ремете нормалне pH вредности.

image
VV inauguration
banner