Магазин

"Институт мушке лепоте": Како је у Санкт Петербургу отворена прва теретана

Нема тог града у Русији који данас нема теретану - пространу, врхунски опремљену и препуну младих бодибилдера и рекреативаца. Али, како је дошло уопште до тога да се оне толико популаризују? И када се то догодило? За све је крив један доктор који је 1911. године одлучио да је време за револуцију против опуштених стомачића.
"Институт мушке лепоте": Како је у Санкт Петербургу отворена прва теретана© DALL-E by ChatGPT

Када је реч о лепоти, некако увек прво на памет падне женска лепота. Вероватно је разлог томе то што су се њени критеријуми кроз историју мењали безброј пута, готово у свакој епохи. Али, шта је са мушком лепотом? Да ли је уопште могуће да су овде критеријуми одувек исти?

Највећи дефект становника Петербурга је стомак

Наравно да нису и баш због тога је у Санкт Петербургу у новемберу 1911. године основан први "Институт лепоте и физичке културе". За грађане северне руске престонице је овај догађај био права сензација, будући да су до тада у граду постојали само салони за жене, такозвани "Клубови лепоте".

Интересовање је премашило сва очекивања оснивача овог Института, доктора Круазијеа, који је на идеју дошао након што је приметио да је највећи дефект сваког интелигентног становника Петербурга - стомак. Његов главни циљ био је да код Руса пробуди љубав према спорту, која у то време није постојала.

"Институт лепоте и физичке културе" је добрим делом подсећао на данашње добро опремљене теретане: имао је издвојен део за водене садржаје (базене са хладном и топлом водом), парна купатила, тушеве и део за масажу, док је главна "звезда" ове институције био партер за гимнастику и вежбе.

"Резултати видљиви већ након 26 дана"

Отварању Института доктор Круазије је приступио веома пажљиво - толико да је чак по целом граду спроводио анкетирање дама како би разумео шта је оно што оне воле код мушкараца. Њихови одговори су му доста помогли у конципирању тренинга и ангажовању добрих тренера.

"Мушкарац треба да буде џентлмен. У томе је његова лепота", био је универзалан одговор који су давале даме. Сходно томе, на Круазијеу је био задатак да од мушкараца са стомачићима направи џентлмене, и то у кратком року. Зато је полазницима Института он гарантовао резултате већ након 26 часова. 

Одмах по отварању Институт је почео да ради "пуном паром". Све просторије биле су дупке пуне младих становника Санкт Петербурга који су желели да преобликују своје тело како би дамама били привлачнији. Управо захваљујући овом "изуму" је у Русији и настало спортско усмерење које је данас познато као бодибилдинг.

image