Магазин

Порез на браду, бању, циркус: Најчуднији порези које су становници Русије плаћали кроз историју

Плаћање пореза држави постоји од давнина, а свака земља је свој порески систем уредила другачије - онако како њој одговара. Данас се ове дажбине обично односе на поседовање некретнина или ствари које се сматрају луксузом, али су у стара времена у Русији оне плаћале и на неке потпуно свакодневне ствари.
Порез на браду, бању, циркус: Најчуднији порези које су становници Русије плаћали кроз историју© Canva / alexandraivankovich

Државно уређење Русије, порески системи и начини за подизање популације одувек су интригирали људитеље историје, будући да је ова земља кроз векове доживела бројне драстичне реформе. Од Руског Царства, па све до времена СССР нарочито су били занимљиви начини опорезовања грађана, а ова 4 су можда и најнеобичнија и најзанимљивија у историји ове земље. 

Порез на браду

Још једна новина коју је увео цар Петар I био је регистрар свих брадоња на територији царства. Они који су се налазили у том регистру су од 1705. кодине по царској наредби били дужни да држави плаћају порез. Идеју за ово Петар I је добио након што је пропутовао Европом и видео да тамо нико више не носи браду. Како није нашао други начин да примора мушкарце да се обрију, не би ли више личили на Европљане, цар је одлучио да их "удари по џепу".

Они имућнији су, уколио би одбили да обрију браду, морали да плате око 100 рубаља на годишњем нивоу, док су дворјани, трговци средње класе, чиновници и занатлије у државну касу уплаћивали 60 рубаља годишње. Најмањи порез на браду плаћали су кочијаши - 30 рубаља. За сељаке је порески систем био нешто другачији: они нису плаћали годишњи порез, већ су морали да за сваки улазак на територију градова плате 1 копејку.

Порез на бању

Данас се купатило налази у сваком руском дому, али су за време Царске Русије ствари функционисале другачије. Људи су се углавном купали на јавним купалиштима, која су морали да плаћају. Можда порез на бању не би ни постојао да власници тих купалишта нису били превише "алави" и сав новац од продаје улазница задржавали за себе.

Како би исправио овакву неправду, цар Петар I одлучио је да се уведе годишњи порез на јавна купалишта, али и обичне бање које су се налазиле у двориштима приватних кућа. Висина пореза се разликовала: племићи и трговци су плаћали по 1 рубљу, док су остали грађани који су имали бање морали да у државни буџет уплате 15 копејки.

Порез на позориште, биоскопе и циркусе

Ово је порез (реелативно) новијег датума - уведен је већ на почетку 20. века, а тачније 1918. године. Дажбине су се наплаћивале од сваке продате улазнице, било да је она била за представу у позоришту, биоскопску пројекцију или наступ циркуских трупа. Висину пореза диктирале су цене улазница.

За врло повољне карте које су коштале мање од 50 копејки организатори су плаћали "добротворни прилог" у висини од 5 копејки. Уколико је улазница била више од 50 копејки, а мање од 10 рубаља - плаћало се од 10 до 80 копејки. Ако би цена карте била више од 10 рубаља, онда би порез био у фиксном износу од 1/3 цене. Сав новац ишао је у добротворне сврхе - за помоћ инвалидима, деци и другим угроженим грађанима.

Порез на немање деце

Како би се подигла стопа наталитета, од октобра месеца 1941. године у Совјетском Савезу уведен је порез на немање деце, који су морали да плаћају сви ожењени и неожењени грађани који у том тренутку нису чекали принову или имали малишане. Једини изузеци били су војна лица и њихове супруге, средњошколци и студенти, пензионери и они који из неког од медицинских разлога то нису могли.

Порез се обустављао по аутоматизму од зараде, а зависио је од висине примања: они који су месечно зарађивали испод 150 рубаља плаћали су порез у висини од 5 рубаља фиксно, док су они са већим приходима имали другачији вид опорезовања - њима се он обрачунавао у процентима, 5 посто од сваке плате. Порез се са годинама повећавао. Ове мере за подизање наталитета уродиле су плодом: 1946. је било 97 милиона, а 1992. године, када је укинут - 148 милиона становника.

image
VV inauguration
banner