Магазин

Слонови се међусобно дозивају по имену, кажу научници

Када слон позове групу других слонова, често ће сви да му одговоре, али понекад, ако исти слон упути сличан позив групи, само један ће да реагује. Ово значи да постоји велика могућност да слонови једни друге дозивају и користе "имена", сматрају истраживачи.
Слонови се међусобно дозивају по имену, кажу научници© Pexels/FUTURE KIIID

Ове највеће копнене животиње на Земљи веома су интелигентне и познате су по свом одличном памћењу, способностима решавања проблема - али и софистицираној комуникацији. Слонови се обраћају једни другима углавном помоћу тихог жамора, користећи гласне жице, слично као што људи говоре. Забележено је да ове звукове производи више од 100 слонова из два национална парка у Кенији.

Анализиране су вокализације афричких слонова у савани и истраживачи су идентификовали нешто што је звучало као компонента, налик имену у гласовима, који су идентификовали одређеног слона као циљаног "примаоца" позива.

Слоновима су затим пустили аудио снимке 17 слонова, како би тестирали како ће одговорити на позив који је наводно био упућен њима, као и на позив који је очигледно био упућен другом слону.

У просеку, слонови су јаче реаговали на позиве који су им били јасно упућени. Када су чули такав позив, били би одушевљени и узбуђени, ишли ка извору звука и постали би гласнији, него када би чули звук који је очигледно био намењен неком другом.

"Да би се обраћали једни другима на овај начин, слонови морају да науче да повезују одређене звукове са одређеним појединцима, а затим да користе те звукове да привуку пажњу појединца о коме је реч, што захтева софистицирану способност учења и разумевања друштвених односа", рекао је бихејвиорални еколог Мики Пардо са Универзитета Корнел, главни аутор студије.

"Чињеница да се слонови појединачно обраћају једни другима, наглашава важност друштвених веза и посебно одржавања тих веза за ове животиње", додао је. Друга досадашња истраживања су такође показала да слонови имају сложене обрасце понашња када се поздрављају, односно да имају визуелне, звучне и тактилне гестове.

Зашто би слон назвао другог слона његовим "именом"

"Не знамо тачно, али из наше анализе се чини да се то обично дешава када један слон свесно дозива другог, користећи његово "име". Мислили смо да ћемо име наћи и у церемонијама поздрава, али је било мање уобичајено у таквим врстама вокализација", рекао је биолог и коаутор студије Џорџ Витемајер.

Он је додао да је употреба имена била уобичајена и у комуникацији мајке са младунцима, често да би их смирила.

Иако, на пример, делфини и папагаји "говоре", они само опонашају вокализацију коју производи друга животиња. Код слонова, њихове вокалне ознаке нису само имитација звукова које производе други, већ научници сматрају да је њихов "језик" произвољан.

"Обраћање другим слоновима са произвољним именима вероватно захтева капацитет за одређени степен апстрактног размишљања", рекао је Пардо.

Да ли то значи да ће људи једног дана моћи да "разговарају" са слоновима

"То би било фантастично, али још смо далеко од тога - још увек не знамо синтаксу или основне елементе помоћу којих вокализација слона "кодира" информације. Морамо да схватимо тај део како бисмо могли дубље да напредујемо у разумевању слонова", истакао је Витемајер.

Истраживачи сматрају да овај рад наглашава колико су слонови интелигентни и занимљиви, изразивши наду да ће подстаћи више интересовања за њихову заштиту и очување.

image