Магазин

Изнајмљујете аутомобил? Овај трик вам може сачувати много новца

Изнајмљивање аутомобила је несумњиво најзгоднији начин да обиђете неку дестинацију, а у већини случајева је и најповољнији, нарочито уколико трошак дели више људи. Међутим, због тренутка непажње се изнајмљивање аутомобила може претворити у ноћну мору, а трошкови премашити и неколико хиљада евра.
Изнајмљујете аутомобил? Овај трик вам може сачувати много новца© Canva / max-kegfire

Изнајмљивање аутомобила је данас веома заступљено, нарочито на путовањима. Чак су и цене сасвим прихватљиве - већ за 30 до 40 евра по дану се може изнајмити сасвим пристојно возило. Међутим, због непажње трошкови могу да "скоче" и до неколико хиљада евра.

Фантомски трошкови вам могу покварити одмор

Један од највећих "фантомских" трошкова које рент-а-кар компание које се баве изнајмљивањем возила могу покушати да наплате јесу трошкови за оштећење возила. И то је сасвим у реду уколико сте у саобраћајној незгоди учествовали ви. Међутим, то није увек случај. Нажалост, иако веома непоштена, ова пракса је итекако заступљена, нарочито на дестинацијама које врве од туриста и где се аутомобили изнајмљују свакодневно и у великом броју.

Трошкови овог типа на наплату некада могу стићи и неколико месеци након одмора, при чему се компанија код које је возило изнајмљено готово увек позива на детаљан преглед аутомобила који је накнадно одрађен. У таквој ситуацији је ваша реч против њихове, а значи - тешко да ћете успети да докажете да физичко оштећење или квар нису настали вашом непажњом, односно кривицом. И врло вероватно да ће вам комплетан износ трошкова оправке бити скинут са рачуна.

Како се заштити од несaвесних рент-а-кар компанија и сачувати новац

Срећом, постоји један трик који вам може помоћи да се заштитите од несавесних рент-а-кар компанија, односно референата који изнајмљују возила. Све што је неопходно јесте да возило приликом преузимања добро прегледате и споља и изнутра и обавезно направите фотографије и видео записе на којима се јасно види стање возила, односно да ли на њему постоје било каква оштећења или је оно "као чаша". Седишта, гепек, лимарију, огледала - сликајте и снимите апсолутно све.

Фотографије и видео-снимке је потребно направити и приликом враћања аутомобила и то на исти начин као и приликом његовог преуимања. Ово је посебно важно уколико возило само остављате на паркингу рент-а-кар куће где га нико од запослених на лицу места не проверава. Само тако ћете имати валидан доказ да је возило враћено у истом стању као и када је преузето, наглашава Данијел Дурацо, директор екстерних комуникација у компанији Алајенс Партнерс Ју-Ес-Еј за портал Travel + Leisure. 

image