Магазин

Празници и путовања - проверите аутомобил пре него што кренете на пут, ево шта све морате имати

Ускоро су првомајски и ускршња празници - не ради се од среде 1. маја па до понедељка 6. маја, дакле шест нерадних дана. Многи ће предах искористити за путовање, те су припреме већ почеле. Поред адекватне гардеробе, козметике и играчака за децу, треба обратити пажњу и на аутомобил, односно неопходно је да будете сигурни да ли је и ваше превозно средство такође спремно на пут.
Празници и путовања - проверите аутомобил пре него што кренете на пут, ево шта све морате имати© freepik

Уколико планирате путовање колима за предстојеће празнике, прва ствар који треба урадити јесте да проверите исправност возила. Обратити пажњу на кочнице, светлосне уређаје и брисачи на возилу, а провера притиска у пнеуматицима пред сам полазак на пут се подразумева.

Пре самог поласка морате да будете сигурни да ли сте са собом понели сва документа за путнике, али и возило. Ради се о путним документима, попут важећих пасоша, без којих није могуће прећи границу земаља Европске уније на пример – Грчке, Бугарске, Мађарске и Хрватске, али и Турске. Без пасоша, само са личном картом, грађани Србије могу прећи границу Северне Македоније, Црне Горе, Албаније.

Водите рачуна и обавезно преконтролишите рок важења личне карте, али и возачке дозволе. Скрећемо пажњу на то, да уколико путујете са децом млађом од 16 година, она морају имати пасош. Такође, уколико деца не путују у пратњи оба родитеља, не могу прећи границу без писане и код нотара оверене сагласности другог родитеља, кажу из АМСС, за РТ Балкан.

Што се тиче пропратне документације за аутомобил, неопходно је имати саобраћајну дозволу и полису обавезног осигурања. Имајте на уму да папирна потврда о регистрацији возила важи само на територији Србије, као привремени документ који се издаје приликом прве регистрације док се чека израда саобраћајне дозволе, која се преузима у року од 7 дана.

Уколико у иностранство крећете возилом чији нисте ви власник, а власник возила не путује са вама, обавезно је поседовање Дозволе за управљање туђим возилом у иностранству, које можете набавити у некој од пословница АМСС. Препорука је и да код себе имате Међународну возачку дозволу, а која се такође брзо и лако може набавити у некој од наших пословница широм земље.

Одморни возите

На уму треба да имамо да на пут никако не треба кретати уморан, а препорука је да се након свака два до два и по сата вожње прави пауза у трајању од 15 минута.

У случају да вам затреба помоћ на путу или информација, довољно је позвати број Оперативног центра АМСС који је доступан 24/7 свакога дана у недељи на 1987 (за позиве из Србије) или +381 11 333 2100 (за позиве из иностранства), саветују из Ауто-мото савеза Србије.

image
VV inauguration
banner