Магазин

Мало сте спавали, али имате више енергије? Ево зашто долази до овог контрадикторног ефекта

Да ли вам се некада догодило да се, ако спавате "идеалних" седам до девет сати, осећате уморно следећег дана? С друге стране, ако сте спавали мање од шест сати (или сте чак целу ноћ остали будни), можда сте приметили да сте током енергичнији или да чак увече не можете мирно да заспите? Испоставља се да овај феномен има научно објашњење.
Мало сте спавали, али имате више енергије? Ево зашто долази до овог контрадикторног ефекта© Freepik/teksomolika

Ова необична реакција тела се своди на "компензацијске трикове" које изводи мозак. Ови трикови који су дизајнирани да надокнаде недостатак сна и држе нас будним.

"Тело и мозак покушавају да се прилагоде било ком физичком проблему или недостатку са којим се суочавамо", рекао је др Сем А. Касани, специјалиста за медицину за спавање. "Зато смо опстали хиљадама и хиљадама година, јер без обзира на то који стресор је у питању, акутни или хронични, наш мозак и наше тело ће увек само природно покушати да се прилагоде."

Према стручњацима широм света, између седам и девет сати идеално је за оптимално ментално и физичко здравље, а ако спавате мање од тога, ваше тело, мозак и понашање ће се прилагодити да бисте се кретали када нисте потпуно одморни.

То укључује производњу додатних хемикалија "за буђење", које одржавају ваше тело активним и привремено повећавају распон пажње. Неке од ових хемикалија су кортизол, познат као хормон стреса, као и адреналин. Након здравог сна, код већине људи ниво кортизола достиже врхунац ујутру и полако опада током дана, али када спавате мање него што вам је потребно, можете прекинути овај циклус, узрокујући да ваше тело производи кортизол у неприродно време, као што је после подне, пре спавања...

Још један разлог због којег се можда осећате енергичније након мање сна је тај што подсвесно посежете за више супстанци које садрже кофеин и стимулишу ваш мозак када сте били лишени сна.

На пример, ако пијете кафу ујутру, можда ћете попити додатну шољу, а да тога нисте свесни. Што више кофеина пијете, вероватно ћете се осећати енергичније.

Коначно, постоји врло мала шанса да спадате у ретку групу људи који добро функционишу са мање сна него просечан човек, објаснили су доктори за "Дејли мејл". То су људи који, неким чудом, спавају четири до шест сати по ноћи и још увек су пуни енергије, а често им нису потребни будилници и лако заспу ноћу.

Да ли су ови "налети енергије" добра ствар

Ипак, само зато што вам тело омогућава да останете будни и завршите одређене задатке, то не значи да ваше когнитивне способности функционшу "као подмазане". Студије показују да способности решавања проблема и памћење опадају због неадекватног спавања - чак и када мислите да сте будни и довољно сконцентрисани.

Ово сугерише, писали су научници, да многи људи у великој мери нису свесни све већег утицаја недостатка сна, чак и на само једно вече. Бројне студије скенирања мозга показале су да они који су лишени сна морају да раде много више да би се фокусирали од људи који су се добро наспавали.

Краткорочно, вероватно ћете имати проблема са концентрацијом, учењем и реаговањем на емоције других људи ако спавате мање од осам сати. Тело је такође подложно упалама када је лишено сна, што исцрпљује све наше унутрашње системе - од мозга до срца.  

Ово је вероватно део разлога зашто је недостатак сна на дуже стазе повезан са срчаним обољењима, болестима бубрега, дијабетесом, можданим ударом, гојазношћу, депресијом и високим крвним притиском, тако да немојте запоставити здрав распоред спавања.

image