Магазин

Спавање у соби у којој допире градска светлост повећава ризик од можданог удара

Изложеност спољашњој, вештачкој светлости ноћу док спавамо може бити фактор ризика за цереброваскуларне болести, резултати су скорашњих истраживања.
Спавање у соби у којој допире градска светлост повећава ризик од можданог удара© Kinga Howard/unsplash

Незамрачена спаваћа соба у којој допире вештачка светлост док спавамо може повећати ризик од можданог удара за чак 43 одсто. Светлосно загађење омета квалитетан одмор и оптерећује органе тела, наводе научници из Кине.

Излагање јаком светлу ноћу доводи до промене циркадијалног ритма тела и тада нивои триглицерида, крвног притиска и глукозе у крви се могу повећати, што утиче на изазвање ризичних васкуларна стања, наводи се у истраживању објављеном у журналу Строк.

"Наша студија сугерише да већи нивои изложености спољашњој, вештачкој светлости ноћу може бити фактор ризика за цереброваскуларне болести. Стога саветујемо људима, посебно онима који живе у урбаним срединама, да јој буду што мање изложени како би се заштитили од потенцијалног штетног утицаја", каже др Јаин-Бинг Ванг.

Када су у питању мождани удари, високи крвни притисак, масне наслаге које сужавају или блокирају крвне судове и дијабетес - све то може бити погоршано или узроковано спавањем у светлој соби, пише Метро.

"Упркос значајном напретку у смањењу традиционалних кардиоваскуларних фактора ризика као што су пушење, гојазност и дијабетес типа 2, важно је узети у обзир факторе животне средине у нашим напорима да смањимо глобални терет кардиоваскуларних болести", каже доктор.

Недостатак сна је дуго био повезан са здравственим проблемима, од ослабљеног имунолошког система до повећања телесне тежине. Међутим, ова студија наглашава да се не ради само о количини одмора који добијамо, већ и о самом квалитету.

Научници су шест година пратили људе из истог града без историје цереброваскуларних болести као што су мождани удари и анеуризме. Од преко 28 хиљаде учесника, 900 је имало мождани удар у овом периоду, док је још 378 доживело другу цереброваскуларну болест. Сателитски снимци су затим коришћени за процену светлосног загађења којем је сваки пацијент био изложен ноћу да би се видело да ли је то допринело њиховим здравственим проблемима.

Најбоље окружење за квалитетан сан

Да бисмо побољшали услове за спавање ради оптималног одмора, требало би да соба буде што тамнија или да носимо маску за спавање.

"Мрак је неопходан за сан. Чак и мале количине светлости могу да ометају и што је спаваћа соба светлија, то је проблем гори", каже др Нил Стенли.

Такође препоручује да соба има одговарајућу температуру, односно око 16-18 степени и да нам није превише топло испод покривача. Избегавање кофеина, алкохола и тешких оброка пред спавање се подразумева.

"Ваш сан је од виталног значаја за физичко, ментално и емоционално здравље, стога, морате да одвојите време да бисте се наспавали", наглашава др Нил.

image
VV inauguration
banner