Магазин

Eпидурална анестезија смањује ризик од компликација после порођаја

Епидурална анестезија током порођаја не само да ублажава бол пацијената, већ може и смањити укупан ризик од тешких компликација током порођаја и недељама непосредно након порођаја, откривено је у недавној студији. Стручњаци су нагласили да ово може бити и од посебне користи за компликоване трудноће, које доносе више здравствених изазова.
Eпидурална анестезија смањује ризик од компликација после порођаја© Freepik/freepik

Епидурална анестезија укључује убризгавање лека анестетика око доњег дела кичмене мождине, како би се ублажио бол током порођаја. До сада је углавном познато да жене имају користи од епидуралне анестезије током самог порођаја - али до сада није било довољно података о томе да ли инјекције имају користи за оне са ризиком од компликација након трудноће.

У студији су анализирани подаци које је прикупила Шкотска национална здравствена служба током периода од 13 година. Од пола милиона жена укључених у студију, више од 125.000 је добило епидуралну анестезију током порођаја. У целој групи, више од 2.400 је доживело тешке компликације, укључујући респираторни дистрес, анеуризме, срчану инсуфицијенцију и еклампсију током или у недељама након порођаја.

Све у свему, епидурална анестезија током порођаја била је повезана са 35 одсто мањим ризиком од тешких компликација до шест недеља након порођаја и 54 одсто мањим ризиком од компликација које су захтевале пријем у интензивну негу.

"Такође смо открили да су ови ефекти били израженији код жена које су већ биле изложене већем ризику од ових компликација, као што су оне са превременим порођајем", рекла је водећи аутор студије др Рејчел Кернс, консултант анестезиолог у Краљевској болници у Глазгову. "Стварно се надамо да ће ове информације помоћи женама да донесу одлуке када размишљају о томе које ублажавање болова да одаберу током порођаја."

Резултати одражавају оно што Кеарнс и њене колеге виде у свакодневној пракси - да су труднице са већим ризиком од лоших исхода оне које ће највероватније имати користи од епидуралa.

Иако је нова студија пронашла снажну везу, још увек је нејасно зашто су епидуралне терапије повезане са мањим ризиком од тешких компликација.

Једно од могућих објашњења је да епидурална анестезија може смањити стрес који тело доживљава током порођаја, што резултира заштитним ефектом за оне са основним срчаним или плућним обољењима, написали су стручњаци. Друга могућност је да појачано праћење стања пацијента након што прими епидуралну анестезију може значити да су компликације откривене раније, омогућавајући хитан порођај царским резом или благовремено лечење.

Разумевање повезаности између епидуралне и мање компликација омогућило би циљане интервенције, посебно на местима са ограниченим приступом епидуралној анестезији, преноси "Лајв сајенс".

Такође је важно да лекари саопште најбоље опције за пацијенте. "На крају, све се своди на оно што мајка изабере", рекао је Кернс. "Дакле, морамо да истражимо да ли постоје препреке у образовању за које не знамо, да бисмо били сигурни да сви добијају праве информације пре порођаја."

image