Магазин

Ових 5 митова о трудноћи можете потпуно да заборавите

Осећај преплављености информацијама је у трудноћи сасвим природан - жене се сусрећу са потпуно новим стањем, симтомима који су им страни и делимичном или потпуном променом рутине, од исхране до сна. Међутим, друго стање често прате и митови који будућим мамама кваре уживање, а који су апсолутно неосновани.
Ових 5 митова о трудноћи можете потпуно да заборавите© Canva / Yan Krukau

Благословено стање је нешто о чему машта већина жена, али када се трудноћа заиста деси многим будућим мамама се потпуно промени свакодневица. Јутарње мучнине ремете уобичајени режим сна и исхране, замор онемогућава редовне дневне активности, а одрицање од омиљених навика - расположење.

Међутим, у стварности би труднице, уколико гинеколог који одржава трудноћу не нагласи другачије, требало да воде потпуно нормалан живот у ишчекивању принове и што мање слушају савете од пријатеља, породице или случајних пролазника на улици, ма колико се они чинили добронамерним. На које митове не треба обраћати пажњу када је реч о трудноћи?

У трудноћи је забрањено путовати

Друго стање не значи да жена треба потпуно да занемари себе, своје навике и оно што је чини срећном. Напротив, ово је период у коме она треба себи да угађа колико год је то могуће, да одмара, путује и проводи време окружена људима који јој пријају, наводи портал Нејшнвајд Чилдренс.

Наравно, постоје ограничења која авио-компаније имају, а која се тичу путовања. Примера ради, путовање авионом, под условом да не постоје компликације, дозвољено све до краја 36. недеље трудноће, односно до 32. недеље уколико је у питању близаначка трудноћа.

Слаткиши у трудноћи нису пожељни

Чињеница је да би труднице требало да воде рачуна о својој исхрани и да у организам уносе што разноврсније намирнице. Међутим, то не значи да би требало да се устручавају да поједу омиљени колач или неки други слаткиш.

Наравно, постоје одређене ситуације када би трудница требало да се придржава специфичног режима исхране, али информације о томе шта би требало да једе, а шта да избегава треба да дођу од изабраног лекара (или више њих).

Тренинзи у трудноћи могу изазвати нежељене последице

Још један мит везан за трудноћу јесте да су тренинзи забрањени и да могу изазвати низ нежељених последица, од оштећења плода, па све до превременог порођаја. Постоје ситуације када су тренизи забрањени, али се то односи на високоризичне трудноће, када је будућој мами одређено потпуно мировање.

Уколико друго стање протиче без комликација, физичка активност има чак и предности, преноси портал Сајенс оф Хелт. Бројне студије показале су да је тренинг повезан са здравим гестацијским повећањем тежине, смањенинм ризиком од прееклампсије и бржим опоравком након порођаја. Амерички колеџ за гинекологе препоручује да труднице имају најмање 150 минута умерене аеробне активности недељно.

Труднице не би требало да једу плодове мора и рибу

Истина је да одређене врсте морске хране могу бити штетни за бебу током трудноће. Америчка агенција за заштиту животне средине (ЕПА) и Управа за храну и лекове (ФДА) препоручује трудницама да избегавају скушу, сабљарку и друге врсте рибе које су богате живом, јер она може бити токсична за бебу, наводи се на порталу Сајенс оф Хелт.

Амерички колеџ за гинекологе саветује и избегавање сирове рибе (која се често налази у сушију) у трудноћи јер постоји већи ризик од излагања штетним бактеријама и паразитима. Осим тога, друге врсте рибе и морских плодова труднице могу без стрепње јести уколико тако желе и уколико оне не изазивају мучнину.

Кафу би у трудноћи такође требало избегавати

Раније је трудницама увек саветовано да избегавају кафу и друге напитке који садрже кофеин, будући да он пролази кроз плаценту и доспева у крвни систем бебе. Међутим, данас не постоје ограничења овог типа.

Недавне студије показале су да умерена количина кофеина не може утицати на развој детета и да једна шољица кафе, уколико оне трудници прија, није нешто што би требало избегавати, преноси портал Сајенс оф Хелт. Али, уколико сте трудни, а нисте сигурни да ли је безбедно пити кафу, увек се можете посаветовати са гинекологом.

image