Магазин

Руски научници осмислили револуционарно "био-мастило": 3D штампање хране је блиска будућност

Иако некима звучи помало бизарно, 3D штампање хране може бити наша будућност, нарочито имајући у виду последњи изум руских научника. Наиме, захваљујући посебном "био-мастилу" ови стручњаци су успели да намирнице произведу вештачким путем на 3D штампачу и притом задрже њихове две најважније карактеристике - укус и текстуру.
Руски научници осмислили револуционарно "био-мастило": 3D штампање хране је блиска будућност© РИА Новости / Александр Кряжев

Производња намирница у вештачким условима није новина - ова тема актуелна је већ десетак, па и више година. Међутим, никада до сада научницима није пошло за руком да намирницама дају онај природни укус и специфичну текстуру. Све док руски стручњаци из Вјатског државног универзитета нису осмислили посебно мастило у чијој су основи природне културе биљака које дају максимално реалистичне резултате приликом 3D штампања хране.

Намирнице штампане на 3D штампачу су истог укуса и текстуре као и оне природне

Фокус научника био је на томе да се приликом конзумације воћа и поврћа штампаног на 3D штампачу уопште не осети разлика у односу на природне намирнице и да онај ко их једе доживи исти ужитак приликом жвакања хране. "Текстура хране ту игра веома важну улогу, ништа мање важну од њеног укуса", објаснио је руководилац овог амбициозног пројекта, Сергеј Литвинец, за руски портал РИА Новости.

Процес креирања оваквог мастила био је дуг и пун изазова - научници су прве значајне успехе постигли тек након 2 године истраживања која су коштала баснословних 6 милиона рубаља. Наравно, њихов труд се итекако исплатио, јер сада у посебним лабораторијским условима на 3D штампачима они могу да производе велики број намирница.

Револуција у свету прехрамбене индустрије

Захваљујући овом изуму руски научници сада са правом могу да кажу да су на добром путу да направе праву правцату револуцију у свету прехрамбене индустрије. Осим тога овакво штампање воћа и поврћа даје могућност контроле количина протеина, шећера, витамина и минерала у свакој појединачној намирници, па и прилагођавање нивоа нутријената посебним захтевима тржишта.

По речима Сергеја Литвинца она технологија би у сваком случају могла да буде интересантна поборницима здравог живота и избалансиране исхране, као и веганима и вегетаријанцима. У будућности би мастила овог типа они могли увек носити са собом и штампати своју храну где год да се налазе на компактном 3D штампачу који би им увек био при руци.

image