Магазин

Неверни муж тужи Епл за 5 милиона фунти, након што му је супруга прочитала "избрисане" поруке

Мушкарац је одлучио да тужи компанију након што је његова супруга пронашла поруке које је слао другим женама, за које је претходно био сигуран да је избрисао са телефона. Иако су поруке са телефона заиста нестале, оне су остале сачуване на другом Епл уређају, тако да је његова жена могла да их прочита.
Неверни муж тужи Епл за 5 милиона фунти, након што му је супруга прочитала "избрисане" поруке© Freepik/freepik

Неверни муж ће тужити Епл, тврдећи да постоји велики "недостатак транспарентности" у вези са опцијом брисања порука, што је наводно упропастило његов брак и довело до тога да је његова жена поднесе захтев за развод.

У последњим годинама свог брака је почео да унајмљује проститутке, са којима се дописивао преко Ај месеџа (iMessage) на свом Ајфону. Након сваког дописивања би избрисао целу преписку, али је исте поруке на крају открила његова супруга на породичном Ај Мек (iMac) рачунару, заједно са порукама које је размењивао са другим женама годинама уназад (за које је веровао да их је обрисао).

Тужба од 5 милиона фунти

"Ако вам се каже да је порука избрисана, имате право да верујете да је избрисана", рекао је неименовани мушкарац за лист "Тајмс".

"Све је то прилично болно и још увек прилично свеже. Био је то веома бруталан начин да моја жена сазна. Мислио су да сам могао рационално да разговарам с њом, а да она то није тако брутално открила, можда бих и даље био ожењен."

"Развод је изузетно стресан процес и имате децу и породичну динамику... По мом мишљењу, све је то зато што ми је Епл рекао да су моје поруке избрисане, иако нису биле," додао је.

"Да је у телефону писало 'Ове поруке су избрисане на овом уређају'", то би било корисна информација, или "Ове поруке се бришу само на овом уређају", то би било још боље."

Он сада води судски поступак против компаније за више од 5 милиона фунти које је изгубио током развода и судских трошкова, тврдећи да компанија не ставља јасно до знања купцима да се обрисане поруке могу појавити на другим Епл уређајима.

Сајмон Волтон, из лондонске адвокатске фирме Росенблат која заступа бизнисмена, рекао је за Телеграф да "Епл није јасно објаснио корисницима шта се дешава са порукама које шаљу и примају и, што је најважније, бришу. У многим случајевима, Ајфон обавештава корисника да су поруке избрисане, али, као што смо видели, то није тачно и обмањује корисника, јер се и даље налазе на другим повезаним уређајима - ово је нешто што Епл не каже својим корисницима", рекао је адвокат неверног мужа.

"Волео бих да чујем и друге Епл купце који су имали сличне проблеме", додао је он. За сада се компанија Епл се није огласила. 

Није први пут

Иако је необичан случај, није једини - пре неколико година, један мушкарац је одлучио да тужи Епл, јер је, како је навео, под утицајем Ајфона постао геј

Када је пожелео да купи крипто-валуту Биткоин, као понуду је добио Гејкоин, још једну дигиталну валуту, која је стигла уз слоган "Не осуђујте док не пробате".

"Помислио сам, заиста, како могу да осуђујем нешто, а да не пробам? Решио сам да пробам истополни однос", наводи оштећени, "Сада имам момка и не знам како то да објасним родитељима."

Оштећени је тврдио да га је Епл "манипулацијом окренуо ка хомосексуализму".

image