Магазин

Неприхватљиво кршење безбедности: Маск најавио забрану коришћење Епл уређаја у својим компанијама

Милијардер Илон Маск најавио је да ће забранити употребу "Еплових" уређаја у просторијама својих компанија ако творац ајфона настави са планираном интеграцијом са компанијом за развој вештачке интелигенције ОпенАИ. Маскова објава уследила је након што је "Епл" најавио да ће се удружити са АИ на изградњи новог система вештачке интелигенције, као и да ће ОпенАИ ЧетГПТ 
Неприхватљиво кршење безбедности: Маск најавио забрану коришћење Епл уређаја у својим компанијамаGetty © Apu Gomes

Корисници Епл уређаја ће сада моћи да користе Опен АИ програме, као што је Чет ГПТ, који ће да буде врста дигиталног асистента за задатке као што су генерисање слика, помоћ при писању, па чак и преусмеравање Сири захтева. Илон Маск, технолошки предузетник, није одушевљен овом "ризичном" идејом и одлучио је да то јавно подели, говорећи да ће забранити коришћење Епл уређаја у својој фирми због безбедности.

Најновији Еплов оперативни систем, iOS 18, уводи низ нових функција које покреће вештачка интелигенција. То укључује Apple Intelligence, скуп АИ алата дизајнираних да побољшају корисничко искуство, као и интеграцију са Чет ГПТ, популарним четботом компаније Опен АИ.

Међутим, ова интеграција коју покреће вештачка интелигенција није наишла на велико одобравање, а своје сумње у ову нову функцију отворено је поделио Илон Маск, извршни директор Тесле, Спејс Екса и Икса.

Изразио је своју забринутост, означивши интеграцију Опен АИ у Епл као "кршење безбедности". Ово је довело чак и до претње забраном коришћења Епл уређаја у његовим компанијама, наводећи потенцијалне ризике повезане са дељењем података путем АИ технологијама. Сугерисао је и да би се од посетилаца његових компанија у будућности могло захтевати да чувају своје Епл уређаје у Фарадејевим кавезима (који блокирају електромагнетна поља), како би спречили било какав неовлашћени пренос података.

Ту се Илон није зауставио, јер је потом критиковао Еплов избор да користи Опен АИ и изразио је своје разочарење што Епл није развио сопствену вештачку интелигенцију. Штавише, изразио је сумњу у способност компаније Епл да заштити безбедност и приватност својих корисника од Опен АИ, с обзиром да немају сопствени АИ систем.

"Потпуно је апсурдно да Епл није довољно паметан да направи сопствени АИ систем, али некако могу да гарантују да ће Опен АИ да штити приватност и безбедност корисника! Епл нема појма шта се заправо дешава када ваше податке предају Опен АИ. Продаће вас," написао је на свом Икс налогу, а своје бриге је одлучио и да визуелно илуструје.

"Сећате се шта је Опен АИ урадио са гласом Скарлет Јохансон, иако им она није дала дозволу, али су га ипак клонирали и искористили? Сада замислите шта могу да ураде са подацима на вашем телефону, чак и да им не дате дозволу," написао је један корисник Икса, на шта је Маск одговорио: "Тачно тако!"

Маскова снажна реакција може се делимично приписати његовој улози шефа нове компаније Икс АИ, директног конкурента Опен АИ. Ово додаје још један слој сложености ситуацији, постављајући питања о потенцијалној пристрасности и сукобу интереса.

Упркос овој забринутости, важно је напоменути да је Епл дизајнирао Чет ГПТ интеграцију имајући на уму избор корисника - они који имају Епл уређаје нису приморани да користе ове функције и морају експлицитно да дају дозволу за њихову активацију.

Епл је такође назначио да је ово само почетак његовог АИ путовања, са плановима да у будућности укључи друге добављаче АИ других произвођача. Ово би могло довести до разноврснијег и динамичнијег АИ искуства за Епл кориснике.

Компанија је додала да ће стандардне контроле управљања уређајем вероватно понудити могућност ограничења ових АИ функција, би решило потенцијалне бриге везане за безбедност података и усклађеност у професионалним окружењима. 

За сада, многи људи на друштвеним мрежама се слажу са Масковим упозорењем. 

"Људи потцењују праву опасност коју АИ може да донесе", "Заправо се слажем са њим", "Он сигурно зна нешто што ми не знамо", неки су од коментара на мрежама.

"Он само жели да преузме контролу над АИ тржиштем!", "Њему не смета да ставља компјутере у људске мозгове, али му смета АИ у телефону...", написали су корисници који се не слажу са Масковим мишљењем. 

Док се ова "несугласица" између Маска и Епла наставља, сигурно је да ће се нова Еплова АИ функција пажљиво посматрати.

image