Магазин

Због чега никада не треба пити воду, кафу и чај који се служе у авиону? Разлог је бизаран

Хидратација током путовања авионом је врло важна, али једно пиће никада не треба пити током лета. На изненађење многих, у питању је вода коју служи летачко особље. На "црној листи" су још два популарна напитка - кафа и чај, а ево и због чега.
Због чега никада не треба пити воду, кафу и чај који се служе у авиону? Разлог је бизаран© Canva / Hispanolistic

Када је реч о исхрани и хидратацији на летовима авионом, правила су мање-више свима позната: требало би избегавати "тешку" храну и алкохолне напитке, храну која је екстремно зачињена и пића која изазивају надимање. Међутим, постоји још једно "златно правило" о коме се ретко прича, које гласи да ни воду, кафу и чај које служи летачко особље на летовима не треба конзумирати.

Због чега не треба пити воду коју служи летачко особље

Правило број 1 када је реч о конзумацији напитака током лета је врло просто: путници никада не би требало да пију воду коју стјуарди и стјуардесе сипају из бокала. Разлог за то јесте што се канистери у којима се та вода допрема и складишти током лета јако ретко чисте, те су плодно тле за размножавање различитих врста бактерија. Ову не тако пријатну информацију поделила је бивша стјуардеса Кет Камалани, која је у видео снимку на свом ТикТок налогу испричала шта она и њене колеге никада не би препоручиле путницима.

Није само вода "проблематична", а разлог ће вас згрозити

Није само вода оно што треба избегавати када је реч о пићима која се служе у авиону. Како наводи ова бивша стјуардеса, путници би на летовима требало да избегавају и вруће напитке попут кафе и чаја, за чију се припрему у авиону користи та иста вода из оних канистера који се ретко чисте. Још један разлог због чега би требало избегавати конзумацију тих напитака јесте тај да се канистери обично држе тик уз тоалете, а значи да постоји ризик да у њих доспеју и бактерије које се налазе у фекалијама. Ешерихија коли је само једна од њих.

Која пића је најбоље поручивати у авиону

Најбезбедније би било да путници на летовима поручују искључиво флаширана или пића у лименкама. У том случају вода јесте најбољи избор, јер не садржи шећере, али су сасвим прихватљиво решење и ледени чајеви и кафе и негазирани или газирани сокови. Такође, препоручује се да се пре отварања флашице или лименке део који долази у контакт са устима пребрише антибактеријском влажном марамицом, како би се спречило доспевање бацила у организам.

image