Магазин

Само једна промена у начину на који ходате вам може помоћи да сагорите више калорија

Желите да сагорите више калорија током шетње? Једноставније је него што мислите - само треба да промените начин на који ходате.
Само једна промена у начину на који ходате вам може помоћи да сагорите више калорија© Canva / barsik

Умерена физичка активност има мноштво бенефита по здравље, али је, када је реч о сагоревању калорија, она недовољно делотворна у поређењу са интензивним тренинзима. Међутим, недавно истраживање научника са Универзитета у Масачусетсу је показало да и шетња, која се сматра умереном физичком активношћу, може бити одличан начин за сагоревање калорија, уз једну минорну промену.

Како да шетња постане ваш саборац у борби са вишком килограма

Промена коју би требало имплементирати у уобичајени стил шетње није велика, али разлика у количини потрошених калорија итекако може бити, само уколико почнете да шетате у неуједначеном ритму, открило је ново истраживање научника. Такви неуједначени кораци играју значајну улогу у промени метаболизма, а самим тим и механизмима сгоревања калорија, преноси Дејли Мејл. "Чешће и значајније варијције у дужини корака би побољшале метаболизам", рекао је аутор студије Адам Гримит.

Дужи кораци - бољи метаболизам

До оваквог закључка Гримит је са својим тимом дошао након анализирања кинезиологије, односно покрета 18 здравих, 24-годишњака који су у просеку имали око 70 килограма и који су за потребе студије ходали на траци за трчање равно 5 минута. Након тога су научници захтевали да они корачају 5 и 10 посто већим корацима, како би се установило постоје ли промене у метаболизму. Испоставило се да постоје, и да се он побољшао за 1,7 посто када је дужина корака повећана за само 2,7 посто. 

Старијима оваква промена може помоћи у очувању енергије

Будући да варијабилност дужине корака игра значајну улогу у метаболичкој потрошњи, оваква и сличне промене у начину шетње могли би бити од користи и старијим особама које држе до тога да у својој рутини имају умерену физичку активност. Истина, у њиховом случају би акценат био на очувању енергије, односно њеној рационалној потрошњи, пре него на сагоревању калорија. Свакако, научници се на овом истраживању неће зауставити, већ намеравају да у будућности квантификују тачност постављања стопала и мишићну активност за што боље резултате.

image