Магазин

Босоного ходање: Кључ за снагу и здравље или ризичан велнес тренд

Људи углавном ходају боси у свом дому или на плажи, али у последње време, многи фитнес инструктори на друштвеним мрежама тврде да је босоного ходање и вежбање свакога дана (чак и напољу) управо оно што човеку треба за здравље. Ова активност постала велики велнес тренд, али да ли је заиста препоручљиво да нам стопала свакодневно додирују тло или би ипак требало да поразмислимо пре него што се отарасимо ципела и папуча?
Босоного ходање: Кључ за снагу и здравље или ризичан велнес тренд© Pexels/Elina Fairytale

Када родитељи уче децу да ходају, препоручује им се да допусте да се овај процес одвија природно, без ципела, зато што оне могу утицати на то како дете користи мишиће и кости стопала. Деца такође добијају "повратну информацију" са земље када ходају боси, а то побољшава њихову стабилност и даљи развој. 

Међутим, заговорници овог тренда сматрају да, како дете стари, почиње да носи ципеле и губи потенцијалне предности које произилазе из босоногог ходања. Због тога су многи људи на друштвеним мрежама почели да одбијају да носе ципеле по цео дан и верују да би било најбоље да се савремени људи одрекну ципела, како би се "повезали са природом и развили свест о свом телу". Ипак, да ли можемо тако лако да пређемо на "босоноги стил живота"? 

"Повратак природи" 

"Најочигледнија предност босоногог ходања је та што у теорији, ходање без ципела подстиче наш "природни" образац ходања", објашњава др Џонатан Каплан, специјалиста за стопала и скочне зглобове и ортопедски хирург за портал "Хелтлајн". 

Такође, када погледате различите врсте патика за трчање или ходање, видећете да многе од њих имају структуру која даје потпору. Иако ова подлога у облику јастука може да прија, поједини педијатри сматрају да вас они заправо могу спречити да користите одређене мишићне групе које могу ојачати ваше тело.

Ипак, као и код сваког велнес тренда, важно је да будемо свесни свих предности, али и потенцијалних ризика пре него што одлучимо да га испробамо.

Предности босоногог ходања укључују: 

  • Боља контрола положаја стопала када удари о тло
  • Побољшање равнотеже и свести о телу, што може помоћи у ублажавању болова
  • Боља механика стопала, што може довести до побољшане механике кукова и колена
  • Одржавање одговарајућег опсега покрета у стопалу и скочним зглобовима, као и адекватне снаге и стабилности мишића и лигамената
  • Ослобађање од лоше обуће која можеу изазвати чукљеве или друге деформитете стопала
  • Јачи мишићи ногу, који подржавају доњи део леђа 

Опасности босоногог ходања и вежбања:

Босоного ходање у кући је релативно безбедно, али када изађете напоље, излажете се потенцијалним ризицима. "Без одговарајуће снаге у стопалу, можете имати лошу механику ходања, што повећава ризик од повреда", објашњава Каплан. Додаје да треба узети у обзир површину по којој се хода, јер ако тло није адекватно (ако су у питању грубе или мокре површине, ако су на површини стакло или други оштри предмети), подложни смо повредама. Такође се можете изложити штетним бактеријама или инфекцијама, што ће само да доведе до здравствених проблема. 

Ако свакако желите да покушате да постепено уведете босоного ходање, најбоље је да се најпре саветујете са лекаром или физијатром.

Затим, можете да кренете од: 

Привикавања: Морате бити стрпљиви и почети са кратким интервалима босоногог ходања, у трајању од 15 до 20 минута. Каплан каже да је од виталног значаја да дозволите својим стопалима и глежњевима да се прилагоде новим површинама.

Успорите ако осетите бол или нелагодност: Без одговарајуће снаге у стопалу, ризикујете да ходате неправилно, што повећава ризик од повреде. Ово је посебно важно узети у обзир ако тек почињете да укључујете босоного ходање, а већи део живота сте провели у ципелама. 

Вежбајте на сигурним површинама: Најбоље је да почнете да ходате боси у сопственој кући, након што будете сигурни да је безбедно. Затим, постепено можете да пређетена спољашње површине које су мање опасне, као што су травњак, гумене стазе, пешчане плаже... 

Пробајте активности које можете да радите боси: Активности као што су истезање, пилатес или борилачке вештине могу да буду добро привикавање. Напорније активности, као што су босоного трчање или планинарење, не би требало укључивати док не проведете довољно времена припремајући стопала за ову врсту активности.

image
VV inauguration
banner